Hlavní navigace

Spotify začne vyplácet výplaty za skladby tvůrcům s více jak 1000 přehráními za rok

23. 11. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Spotify mění svoji cenovou politiku pro vyplácení peněz tvůrcům. Nově na ni budou mít nárok pouze ti, kteří splní minimální hranici 1000 přehrání za rok. Změny se zároveň dotknou i tvůrců tzv. „bílého šumu“.

Švédská hudební společnost Spotify oficiálně představila svoji novou cenovou politiku pro tvůrce zveřejňující svůj obsah na její platformě. Nově budou mít nárok na peněžní výplatu pouze ti umělci, kteří přesáhnou hranici 1000 přehrání za rok. Zřeknutí se nároku na výplatu bude mít nově také mnoho tvůrců tzv. „bílého šumu“, tedy obsahu, jako jsou například kapky deště, vysávání, bouřka apod.

Novinka má ovlivnit pouze ty nahrávky bílého šumu, které jsou kratší než 2 minuty. Mimo to chce také Spotify upravit model licenčních poplatků tak, aby byly výplaty za tyto jednoduché nahrávky nižší než za skutečné písně.

Cloud24

Spotify se pokusilo utnout příjmy tvůrcům „bílého šumu“ Přečtěte si také:

Spotify se pokusilo utnout příjmy tvůrcům „bílého šumu“

Podle slov společnosti je tato novinka snahou o eliminaci podvodů. Peníze, které dříve šly těmto podvodným účtům a velmi malým tvůrcům, budou nyní rozděleny těm, kteří překročí výše zmíněnou hranici 1000 přehrání ročně. Spotify zároveň uvádí, že drtivá většina tvůrců (až 99,5 %) splňuje uvedenou hranici pro vyplácení poplatků.

Podle magazínu Engadget se tvůrci obsahu často pokoušení přechytračit systém tím, že skrze umělou inteligenci generují velké množství nahrávek, za které generují malé peníze (v řádech halířů). Pokud je těchto nahrávek dostatek, začnou generovat už reálné peníze. Tento způsob je Spotify nazván „umělým streamováním“ a je jednou z hlavních příčin výše zmíněných nových podmínek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kmenový redaktor webu Cnews, kde se zaměřuje především na recenze hardwaru. Pro PCWorld sleduje novinky ze všech možných IT oblastí.