Hlavní navigace

Konec robotů pro nákupy nedostatkového zboží?

6. 12. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nový zákon má zakázat používání softwaru a botů využívaných k nakupování online.

Kdokoliv si chtěl v uplynulém roce pořídit novou grafickou kartu, nejspíš pocítil globální nedostatek čipů. Zčásti lze vinit těžaře kryptoměn, kteří rychle skupují už tak sníženou produkci. Skupina amerických senátorů však teď zacílila ještě na jednu skupinu „škodné“.

Překupníky, kteří využívají softwarové boty k skupování produktů ve vteřině jejich uvedení do prodeje, a následně je přeprodávají za přemrštěné ceny.

Na půdě senátu už představili tzv. Stopping Grinch Bots Acts, který vychází z příbuzného pět let starého zákona vztahujícího se na prodej vstupenek online.

„Běžný zájemce nemůže soupeřit s rychlostí, s jakou věci skupují překupníci prostřednictvím botů a jsou tak drženi jako jejich rukojmí, což pociťují zejména teď, v období nakupování vánočních dárků. Po roce, který byl obzvlášť náročný, by žádný rodič či Američan neměl přeplácet stovky nebo snad dokonce tisíce dolarů za dárky pro své nejbližší,“ uvedl za navrhovatele senátor Charles Schumer.

ICTrocenka

Původní návrh zákona byl představen už v roce 2019, od té doby však dále posunut nebyl. V zásadě by učinil nelegálními software a boty vyvinuté s cílem překonat bezpečnostní opatření online prodejců, která mají před překupníky chránit. To by učinilo přítrž spekulantům, kteří s rychlostí světla skupují zásoby grafických karet a herních konzolí, které obratem nabízejí za dvoj či trojnásobek jejich původní ceny.

Zda může zákon zaručit nějaký efekt není jisté, tím spíš, že by se vztahoval pouze na uživatele ve Spojených státech. I tak by však bylo obtížné jeho dodržování sledovat a vymáhat.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?