Hlavní navigace

Zvyšte produktivitu. Vybavte si PC novými komponenty - 1. díl

14. 8. 2013

Sdílet

 Autor: © Cowpland - Fotolia.com
Váš počítač není zase tak starý a dáváte si dobrý pozor, aby se do něj nedostal nějaký ten otravný bloatware. Přesto každé ráno čekáte celou věčnost, než naběhne systém a všechny potřebné programy.

Můžete z toho pravděpodobně vinit své komponenty – hardware, který čeká na výměnu. Nastavení rychlejšího počítače je nicméně poměrně jednoduché. Často stačí jen doplnit své USB porty externí dokovací stanicí, můžete ale udělat ještě další krok a sehnat si rychlejší úložiště. Pokračujte ve čtení a dozvíte se, jak může být váš počítač (respektive vy samotní) zase o něco produktivnější.

(Jestliže byste rádi upgradovali zgruntu, doporučujeme tento článek, kde se dozvíte o tom, jak si postavit perfektní PC s procesorem Intel Haswell.)

Dokovací stanice je základ

Dokovací stanice je skvělý způsob rozšíření počtu periferií, které můžete přidat k počítači s využitím pouhého jednoho USB portu. Kromě rozšiřujících USB konektorů může taková stanice disponovat také audio konektory či ethernetovým portem. Zvolte si samozřejmě takovou dokovací stanici, která spolupracuje se standardem USB 3.0.

Pokročilejší diky mohou také zahrnovat technologii napájení jednoho nebo dvou externích monitorů prostřednictvím USB, což významně zjednodušuje situaci uživatelům, kteří by rádi používali více než jeden monitor v jednu chvíli.

Další krok: SSD disk

Dnes opravdu nemůžete postavit rychlý pracovní desktop nebo notebook bez obstojného solid-state disku (SSD). Mezi různými SSD v různých cenových relacích existují poměrně výrazné výkonnostní rozdíly, nicméně i ty nejlevnější modely nabízejí rychlosti čtení a zápisu podstatně vyšší než ten nejrychlejší „klasický“ pevný disk. Upgrade na SSD je relativně rychlým a jednoduchým způsobem pro zrychlení všech činností vašeho počítače, od bootování systému přes spouštění programů až po otevírání fotografií.

příloha_ovladnete_sva_data

SSD jsou však dražší než HDD a navíc zpravidla nabízejí méně prostoru. To je docela problém, jestliže máte omezený rozpočet, případně potřebujete dost velké úložiště. Proto můžete vzít zavděk alternativě: investujte do solid-state hybridního disku, který je v podstatě standardním HDD vybaveným několika gigabajty flashové paměti. Hybridní disk je prodáván ve stejných velikostech jako běžné interní pevné disky (2,5 a 3,5 palce) a je kompromisem mezi oběma variantami, tedy jak HDD, tak SSD.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?