Hlavní navigace

Zvyšte inteligenci Amazon Echo pomocí Alexa Routines! - 4.díl

12. 6. 2019

Sdílet

 Autor: © amenic181 - Fotolia.com
Velmi zdařilý nástroj pro automatizaci otevírá chytrému reproduktoru Alexa nové možnosti. Zkuste je využít i vy!

Předcházející díl

 

Jednou z nejpovedenějších funkcí inteligentních reproduktorů Amazon Echo je bezpochyby funkce rutin (Routines). Tyto rutiny vám totiž umožní pomocí jednoho hlasového příkazu provést najednou několik operací namísto standardní jedné operace. Jednotlivé operace dokonce můžete automatizovat, a to, aniž byste vůbec museli promluvit.

Konfigurace rutin u Alexy a jejich využití na maximum není jen tak, bez práce a trochy kreativity to prostě nepůjde. Nicméně jsme pro vás připravili vše potřebné, co potřebujete k tomu, abyste si mohli vymyslet své vlastní rutiny.

Tipy na vyzkoušení

Příklad využití rutin u Amazon Alexa

Jako zřejmě nejlepší se zatím ukazuje začít s rutinami Alexa Routines ve spojení s akcemi vykonávanými při probouzení a při usínání.

Při odchodu do postele si zkuste vytvořit rutinu Goodnight, která vám po určitou dobu bude hrát relaxační hudbu vhodnou před usnutím. Pokud máte v ložnici inteligentní žárovky, pak můžete jako součást této rutiny zajistit, aby se samy zhasly.

Po probuzení v pracovní den se vám může hodit rutina, která rozsvítí inteligentní žárovky, seznámí vás s předpovědí počasí, se vším, co máte v daný den zařídit, s aktuální dopravní situací a poté začne přehrávat hudbu. Nebo se nabízí ještě jedna varianta, kdy si vytvoříte pro ranní vstávání hned dvě rutiny – jedna zajistí postupné rozsvěcování světel, a přitom bude hrát meditativní hudbu, abyste se pomalu probouzeli a druhá rutina zajistí rozsvěcení žárovek naplno a začne hrát nějakou údernější hudbu.

Pokud vlastníte tlačítko Echo Button, pak jej můžete použít jako tlačítko pro odložení ranního budíčku. Stačí, když tlačítko Echo Button nastavíte jako spouštěč a následně si vytvoříte tři akce: Zastavení přehrávání, počkat 10 minut (popřípadě jinou dobu, o kterou se má vstávání odložit) a poté opět začít přehrávat hudbu. Můžete rovněž zabránit vícenásobnému odložení ranního vstávání – stačí, když v nabídce pro úpravu rutin (Edit Routines) vyberete vedle položky Anytime tlačítko Change a zde nastavíte pro možnost Suppress For interval okolo jedné hodiny.

Tlačítka Echo Buttons je rovněž možné použít pro vytváření legračních rutin všeho druhu. Zkuste takovému tlačítku přiřadit možnost vyslovení náhodné hlášky, spuštění přehrávání nějaké ¨zvláštní hudby, vypnutí všech světel v domě nebo oznámit do všech reproduktorů informaci o tom, že je oběd na stole. Pokud patříte mezi uživatele, kteří mají doma více hlasových asistentů, pak můžete zajistit, aby tlačítko Echo Button spolupracovalo s inteligentními reproduktory jiných výrobců – stačí, když zajistíte, aby Alexa vyslovila „Hey Google“ nebo „Hey Siri“, které tato zařízení probudí.

Spouštěče reagující na umístění lze v některých ohledech použít k automatizací úkonů rovněž skvěle. Zkuste u nich nastavit, aby při odchodu z domu vypnuli přehrávání hudby a aby vypnuli osvětlení, popřípadě naopak, tj. aby začaly přehrávat hudbu v okamžiku, kdy přijdete domů.

Cloud24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?