Hlavní navigace

Zrychlete spouštění Windows na svém počítači – 2. díl

4. 12. 2011

Sdílet

 Autor: © Jean B. - Fotolia.com
Chcete minimalizovat dobu spouštění vašeho počítače s operačním systémem Windows? V tomto článku vám ukážeme, jak donutit operační systém, aby se spouštěl o 30 procent rychleji, a to aniž byste museli provádět upgrade hardwarových komponent počítače.

Je mi jasné, že ne každý chce utratit spoustu peněz za nové úložiště svých dat, a tak jsem se začal zajímat o to, do jaké míry by se dalo urychlit spouštění operačního systému na počítači, aniž bych musel utratit jedinou korunu. Po několika hodinách ladění a testování se mi podařilo snížit dobu načítání operačního systému v počítači z 69 sekund na 47 sekund. Zajímá vás, jak se mi to podařilo? Pak čtěte dále…

1. díl článku: testovací počítač, proces spouštění operačního systému

2. díl článku: zákaz spouštění externích služeb

3. díl článku: zákaz aplikací spouštějících se při startu OS, vyladění BIOSu

4. díl článku: vyčištění registru

5. díl článku: změna doby zobrazení spouštěcí nabídky, závěr

 

Zákaz spouštění externích služeb

Ještě předtím, než jsem začal pracovat na optimalizaci doby spouštění operačního systému, jsem potřeboval změřit aktuální čas potřebný ke spuštění Windows. Jedním ze způsobů je vytvoření textového souboru obsahujícího text „Zastavte stopky“. Tento textový soubor jsem umístil do složky C:\Users\\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Nabídka Start\Programy\Po spuštění. Tímto způsobem můžete měřit dobu spouštění operačního systému pomocí stopek a přesně budete vědět, kdy máte stopky zastavit. Po zobrazení obsahu zmiňovaného textového souboru sice ještě zdaleka není u konce, ale na druhou stranu víte, že v okamžiku, kdy se objeví obsah zmiňovaného textového souboru, je operační systém v použitelném stavu.

Tímto způsobem jsem zjistil, že spouštění operačního systému na mém počítači zabralo 69 sekund. Nejvyšší čas na zákaz spouštění některých služeb.

Nejprve jsem se podíval na služby, které se spouští při startu operačního systému. Použil jsem k tomu nástroj msconfig, který je standardní součástí Windows. Klepnul jsem do nabídky Start a do políčka v nabídce Start jsem napsal příkaz Spustit. Po stisku klávesy Enter se zobrazilo stejnojmenné dialogové okno, do něhož jsem zapsal příkaz msconfig. Na záložce Služby, jejíž obsah vidíte na obrázku níže, jsem pro jednoduchost povolil možnost Skrýt všechny služby společnosti Microsoft. Rozhodl jsem se, že kromě výše uvedených služeb však zakážu i několik systémových služeb Windows.

msconfig

Zakázal jsem tedy všechny služby zobrazené v seznamu na obrázku výše a navíc jsem zakázal ještě šest služeb Microsoft Windows, aby se ani ty nespouštěly při startu operačního systému. Konkrétně se jednalo o následující služby:

příloha_ovladnete_sva_data

  • Windows Media Center receiver
  • Windows Media Center Scheduler service
  • Microsoft Office Groove Audit Service
  • Microsoft Office Diagnostic Service
  • Smart Card Removal Policy
  • Smart Card

Vzhledem k tomu, že na svém počítači Windows Media Center vůbec nepoužívám, bylo zakázání první položky naprosto jasnou volbou. Zákaz ostatních služeb byl taktéž jen jakousi první vlaštovkou. Další položkou, kterou můžete bez obav zakázat, je služba Remote Login (Vzdáleného přihlašování) – samozřejmě pokud tuto funkci nepoužíváte. Je logické, že konkrétní nastavení pro váš počítač bude ovlivněno tím, jaké služby operačního systému využíváte a jaké nikoliv. Po zákazu spouštění externích služeb a několika služeb od Microsoftu jsem zjistil, že doba spouštění operačního systému klesla pouze o 1 sekundu – na 68 sekund, což není nic moc.

Další krok, který společně podstoupíme v příštím díle našeho seriálu, spočívá v zákazu spouštění několika aplikací, které se automaticky spouští při startu operačního systému.

Byl pro vás článek přínosný?