Hlavní navigace

Příliš pomalé Windows? Zrychlete si počítač jednominutovým trikem

23. 11. 2022

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Máte chvilku? Pak zkuste vašemu počítači s operačním systémem Windows dodat nějakou tu energii tím, že zabráníte spouštění nepotřebných aplikací při zavádění operačního systému. Ukážeme vám, jak to udělat.

Je zřejmé, že zjednodušení celého procesu zavádění operačního systému se vám odmění rychlejším startem celého počítače, ale nejde jen o to – dokáže rovněž odlehčit Hlavnímu panelu nebo panelům nabídek v oknech aplikací, a současně uvolnit výpočetní výkon, který zabírají programy, které používáte jen zřídka.

K této krátké údržbě počítače nepotřebujete ani drahé aplikace na čištění systému. Stačí rychlý výlet do nabídky s nastavením operačního systému Windows, kde se můžete rovnou rozhodnout, které aplikace se mají spouštět při jeho zavádění a které nikoliv. Přečtěte si na řádcích uvedených níže návod, jak zakázat spouštění aplikací při zavádění operačního systému:

  • Klepněte v operačním systému Windows 10 nebo 11 na nabídku Start a jakmile se tato nabídka zobrazí, vyberte ikonu Nastavení.
  • Přejděte do nabídky Aplikace > Po spuštění.
  • V seznamu, který se vzápětí zobrazí, vypněte spuštění všech aplikací. které nutně nepotřebujete hned po spuštění počítače.

Které aplikace spouštějící se při zavádění operačního systému je vhodné zakázat?

Pokud potřebujete pomoci s rozhodováním, které aplikace zakázat, rádi poradíme. V první řadě hledejte takové aplikace, u nichž nepotřebujete, aby neustále běžely na pozadí. Obzvláště jasnými kandidáty na zákaz zavádění jsou pak takové aplikace, u nichž je uvedeno, že mají vysoký dopad na rychlost zavádění operačního systému. Ty totiž s nejvyšší pravděpodobností zpomalují počítač při jeho spouštění.

Tři rychlé způsoby připojení zařízení využívající Bluetooth k počítači s Windows 11 Přečtěte si také:

Tři rychlé způsoby připojení zařízení využívající Bluetooth k počítači s Windows 11

Na svém počítači jsem tak osobně zakázal aplikace Slack, Microsoft Edge a software Options od společnosti Logitech, protože ani jedna z nich mě nezajímá natolik, aby bylo nutno je zavádět hned po spuštění počítače. (To sice znamená, že se mi na plochu nedostanou žádná oznámení aplikace Slack, dokud ji skutečně nespustím, ale to mi nevadí. Na všechno důležité mě ostatně okamžitě upozorní mobilní aplikace Slack). Samozřejmě zakázat můžete jakoukoliv aplikaci, kterou nepotřebujete nutně okamžitě spouštět – a vůbec nemusí mít poznámku, že má vysoký dopad na rychlost zavádění operačního systému.

příloha_ovladnete_sva_data

Vypínáte v systému Windows nepotřebné aplikace?

Platí to ale i naopak – sám jsem některým aplikacím spouštění při zavádění operačního systému povolil, protože je potřebují mít neustále spuštěné na pozadí. Konkrétně používám například AutoDarkMode pro automatické přepínání mezi světlými a tmavými motivy Windows, f.lux pro úpravu barevného tónu obrazovky a Beeftext pro vytváření a psaní textových zkratek. Vzhledem k tomu, že potřebuji, aby tyto programy byly k dispozici okamžitě, nechávám je zapnuté bez ohledu na jejich dopad na výkon.

Žádné z těchto nastavení nemusí být natrvalo. Pokud budete chtít někdy změnit chování aplikace při spuštění, stačí se vrátit zpět do Nastavení > Aplikace > Po spuštění a znovu jejich spouštění při zavádění operačního systému Windows zapnout nebo vypnout.

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?