Hlavní navigace

Zrychlete pomalý PC (a nekupujte přitom nový hardware)

16. 1. 2014

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Jestliže kdysi rychlý počítač zpomalil na neúnosnou rychlost, nemůžete za to vinit hardware.

Jistě, mohli byste rychlost zvýšit přidáním paměti RAM, upgradem procesoru či nahrazením pevného disku SSD. Ale žádné z těchto řešení – z nichž každé vás stojí nějaké peníze – nereaguje na zásadní problém. Váš hardware nemá malý výkon. Je jen přetížený.

Počítač s velkou pravděpodobností zrychlí i obyčejné pročištění Windows. A tím nemáme na mysli přeinstalování operačního systému. Existují i méně drastické procesy.

Hledejte procesy uzurpující si paměť

Na vašem počítači může běžet autory špatně koncipovaný proces, který si pro sebe uzurpuje více systémových zdrojů, než je zdrávo. Abyste zjistili, jestli váš PC nezpomaluje nějaký takový proces, případně který to je, klikněte pravým tlačítkem na hlavní panel a zvolte možnost Spustit správce úloh. Klikněte na panel Procesy a potom na hlavičku sloupce Procesor. Následně se vám úplně nahoře zobrazí procesy, které nejvíce zatěžují právě CPU.

Jestliže jste narazili na jasného potížistu, zavřete program, který daný proces spouští (mělo by to být dobře poznat podle názvu procesu). Jestliže to nefunguje, klikněte na tlačítko Ukončit proces, umístěné vpravo pod seznamem procesů. Poté potvrdťe, že se daného procesu chcete opravdu zbavit. Rozhodně si dávejte pozor na systémové procesy, jejichž vypnutí by mohlo ohrozit nebo omezit běh celého systému. Nicméně troufáme si tvrdit, že právě takové procesy většinou na horních pozicích seznamu nebudou.

Pokud výše zmíněný postup váš problém vyřeší, vyhněte se do budoucna používání daného programu. Je-li pro vás důležitý, zkuste si za něj najít nějakou alternativu.

Jestliže je počítač stále pomalý, klikněte v rámci tohoto kroku ještě na hlavičku sloupce Paměť. Zde opět platí, že čím vyšší pozice procesu v seznamu, tím větší zátěž na systémové zdroje, tentokrát logicky právě na operační paměť.

Promažte automaticky spouštěné programy

Při bootování systému Windows jsou automaticky načítány některé programy – a mnohdy jich je opravdu mnoho. Jeden velký automaticky spouštěný program – či mnoho malých – může významně zpomalit chod počítače.

Změnu provedete jednoduchým spuštěním seznamu automaticky spouštěných programů ve Windows a následným odstraněním těch zbytečných a pomalu nabíhajících.

Ve Windows XP, Vista nebo 7 klikněte na Start (Start > Spustit v XP), napište msconfig a stiskněte klávesu Enter. Objeví se okno Konfigurace systému, kde stačí kliknout na panel Po spuštění. Deaktivovat jednotlivé položky můžete jejich odškrtnutím. O

Jestliže používáte Windows 8, klikněte pravým tlačítkem na hlavní panel a zvolte možnost Spustit správce úloh (Start Task Manager). Jestliže nyní vidíte panel Po spuštění, klikněte na něj. Jestliže ne, klikněte na Detaily a poté Po spuštění. Pro deaktivaci položky na ni klikněte pravým tlačítkem a zvolte možnost Deaktivovat (Disable).

Zkontrolujte malware

Pochybujeme o tom, že váš problém způsobuje infekce – úspěšný malware na sebe nepoutá pozornost takovým způsobem. Nicméně alespoň preventivní antimalwarová kontrola systému rozhodně nic nepokazí.

Zkuste méně multitaskingu

Čím více programů máte spuštěných, tím pomalejší budou. Zkuste zvážit změnu svých pracovních návyků a zvykněte si na méně paralelně spuštěných programů.

příloha_ovladnete_sva_data

Vypněte Aero

Windows 7 a Vista používají technologii zvanou Aero, která má za cíl zlepšení estetického vzhledu obrazovky. Jinak není k ničemu důležitá; přesto trochu zpomaluje počítač.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?