Hlavní navigace

Znáte 10 nejnebezpečnějších programů? 2. díl

2. 2. 2011

Sdílet

Víte, které programy mají nejčastěji bezpečnostní trhliny a které jsou nejčastěji napadány viry či jiným malwarem? Prozradíme vám deset nejnebezpečnějších programů a představíme vám alternativy, které jsou bezpečnější.

Jsou oblíbené, značně rozšířené mezi uživateli a pro běžnou práci na počítači takřka nepostradatelné. A právě proto se postupem času tyto programy staly oblíbeným cílem hackerů a virů. Je logické, že útočníci vyhledávají pro cíle svých útoků právě ty aplikace, které se nachází na co největším počtu počítačů. Jejich napadením pak získají maximální počet obětí.

V tomto článku se zaměřujeme na deset nejnebezpečnějších aplikací, které jsou obecně nejohroženější. Výběr těchto deseti kandidátů jsme provedli na základě statistik a aktuálních seznamů, jejichž autory jsou firmy zabývající se bezpečností počítačových systémů. Jsou to totiž právě tyto firmy, které se na odhalování těchto bezpečnostních trhlin zaměřují. Za všechny jmenujme kupříkladu firmu Secunia (www.secunia.com) či GFI (www.gfi.com). Počet odhalených bezpečnostních trhlin se vztahuje ke konci roku 2010.

Jako uživatelé operačního systému Windows jistě máte většinu z těchto nejnebezpečnějších aplikací na svém počítači. To však není žádný důvod k panice – ke každému programu se dá nalézt nějaká alternativa. Pokud by přesto bylo její nalezení obtížné, prozradíme vám několik šikovných tipů, jak s takovými programy pracovat naprosto bezpečně. Co se týče alternativ, ani ty samozřejmě nejsou dokonalé a i u nich se vyskytují bezpečnostní trhliny. Při jejich používání by však měl být váš počítač daleko bezpečnější.

1. díl článku: http://pcworld.cz/software/znate-10-nejnebezpecnejsich-programu-1-dil-16768

 

3. iTunes

Každý, kdo je šťastným majitelem iPodu či iPadu, musí častěji nebo třeba jednou za čas používat i program iTunes. Odborníci na zabezpečení i zločinci stále nacházejí v tomto programu nové a nové bezpečnostní trhliny. Firma Secunia hlásila ve verzi 9.x programu iTunes celých 64 bezpečnostních trhlin, přičemž všechny se na stupnici nebezpečnosti nacházely na druhé nejvyšší úrovni, konkrétně se jednalo o úroveň vysokého nebezpečí. V této souvislosti je potěšitelné, že firma Secunia u verze 10.x zatím žádné bezpečnostní trhliny nenalezla.

 

Alternativa: Všichni ti, kteří program iTunes nemají příliš v lásce, se mohou jeho používání vyhnout dokonce i tehdy, když si potřebují na iPod či iPad zkopírovat nějakou hudbu. Stačí, když využijí služeb zdarma dostupných programů typu Sharepod 3.9.6 či iPhone Explorer 0.9.10.3. Bohužel se s žádným z nich nepracuje tak pohodlně jako s iTunes.

Každý, kdo chce nalézt náhradu za iTunes pro práci s médii, má možnost vsadit na Mufin Player 2.0.0.135. Jedná se o zdarma dostupný program, který disponuje řadou užitečných funkcí a co se týká správy hudby, je s programem iTunes naprosto rovnocenný.

4. Microsoft Word

Textový editor Word si neustále drží onu pověstnou vysokou příčku na žebříčku oblíbenosti útočníků. To platí zvláště pro starší verze programu. V roce 2010 ohlásila firma Secunia pro verzi Word 2003 slovy sedmdesát bezpečnostních trhlin. U verze Word 2007 to bylo 41 trhlin a u programu Word Viewer pak 30 bezpečnostních trhlin.

Naproti tomu Word 2010 je buď poměrně bezpečný, nebo se na něj zatím potenciální útočníci kvůli jeho nepatrnému rozšíření vůbec nezaměřili. Firma Secunia totiž v tomto produktu objevila pouze jednu jednou bezpečnostní trhlinu. Faktem je, že většina uživatelů má na svém počítači některou ze starších verzí Wordu. Z toho vyplývá, že tento textový editor od Microsoftu je a stále ještě zůstane jedním z nejnebezpečnějších programů.

Alternativa: Vyzkoušejte textový editor Writer z balíku kancelářských aplikací Open Office, nebo na textový editor kancelářského balíku IBM Lotus Symphony 3. Rozsahem funkcí jsou si velmi podobné, na rozdíl od textového editoru od Microsoftu nebývají tak často cílem útočníků. Firma Secunia nalezla v celém kancelářském balíku Open Office obsahujícím celkem pět komponent všeho všudy pouze 14 bezpečnostních trhlin.

5. Microsoft Excel

Tabulkový kalkulátor Excel je na tom na rozdíl od svého sesterského programu Word o něco málo lépe. Odborníci na zabezpečení totiž v Excelu 2010 žádnou bezpečnostní trhlinu nenalezli, ve starších verzích Excelu jich objevili jen několik.

 

 

Alternativa: Zkuste použít tabulkový kalkulátor Calc, který je součástí kancelářského balíku Open Office, popřípadě kalkulátor z balíku IBM Lotus Symphony 3 (odkazy ke stažení viz výše).

6. Adobe Reader

Program Adobe Reader je podle firmy Secunia nainstalován na 91 procentech všech počítačů. Přitom slouží pouze k zobrazování souborů ve formátu PDF. Není tedy divu, že díky takto masovému rozšíření se stal oblíbeným cílem všech tvůrců virů. V roce 2010 se objevila spousta souborů ve formátu PDF, v nichž se nacházel spustitelný kód. Díky bezpečnostní trhlině v Adobe Readeru až do verze 9.3.3 se při otevření takového souboru ve formátu PDF automaticky spouštěl na něj navázaný soubor EXE. Stačilo jedno klepnutí na takto zmanipulovaný soubor a virus pronikl do operačního systému Windows.

 

 

Alternativa: Zkuste namísto Adobe Readeru použít zdarma dostupný program Foxit Reader, jehož výkon je s výkonem Adobe Readeru naprosto srovnatelný.

7. Quicktime

Společnost Apple nabízí ve svách produktech program pro přehrávání videa s názvem Quicktime, který původně vyvíjela pouze pro počítače Apple, ale již dlouhou dobu je k dispozici i uživatelům operačního systému Windows. Bohužel je tento program většině uživatelů operačního systému Windows spíše jen pro zlost. Tento program totiž již léta patří k aplikacím nejvíce ohroženým útoky hackerů. Program Quicktime navíc ještě existuje v podobě ovládacího prvku ActiveX určené pro internetový prohlížeč Internet Explorer. Prvky ActiveX představují technologii vyvinutou Microsoftem a již v minulosti z hlediska zabezpečení počítačů nechvalně prosluly jako rizikové.

Alternativa: Zkuste použít zdarma dostupný program pro přehrávání multimediálních souborů s názvem VLC Media Player 1.1.4.

Třetí díl tohoto článku naleznete zde: http://pcworld.cz/software/znate-10-nejnebezpecnejsich-programu-3-dil-16770

Cloud24

 

Foto: Thinkstock

Byl pro vás článek přínosný?