Hlavní navigace

Žlutí andělé opět na vašem počítači

1. 2. 2006

Sdílet

Norton SystemWorks 2006 Premier: komplexní balík pro správu a diagnostiku systému Symantec a jméno Petera Nortona ...


Norton SystemWorks 2006 Premier: komplexní balík pro správu a diagnostiku systému


Symantec a jméno Petera Nortona není třeba příliš představovat. Patří v oboru systémových utilit k naprosté špičce. Konkurence však nespí a i proto se v poměrně krátké době setkáváme s novou verzí balíku Norton SystemWorks, obohacenou o několik novinek, jimž budou patřit řádky této recenze.
Ne všechny změny ovšem náleží mezi ty příjemné. Norton SystemWorks 2006 nyní spustíte pouze na systémech jádra NT, tedy Windows 2000 SP3 (a vyšší) a Windows XP. Potřebujete 256 MB operační paměti a stovky MB na vašem pevném disku. Podobné parametry jsou však v dnešní době standardem. V tradičně žluté krabici najdete hned 2 CD. To druhé je bootovací a máte na něm k dispozici simulovaný operační systém se všemi potřebnými utilitami balíku. Instalační CD obsahuje kromě obligátní sady utilit také Norton Antivirus, Norton GoBack, System Optimizer a Norton Ghost, kterému se budeme podrobněji věnovat v některém z příštích čísel PC WORLDu.
Stejně jako v předchozí verzi jsou veškeré funkce SystemWorks soustředěny do jednotného ovládacího centra. Jeho základem je Norton Protection Center. Pracuje zcela komplexně a najdete v něm výstupy všech utilit (od Antiviru po CleanUp). Podobnou úlitbou začínajícímu uživateli je stejně jako v minulé verzi tlačítko One Buton Checkup, které spustí volitelnou sadu testů (všech utilit), a to i plánovaně s opakováním. Tímto tlačítkem snadno prověříte celý systém, aniž byste museli cokoliv nastavovat.
Utility doznaly pouze kosmetických změn. Najdete mezi nimi Speed Disk (v nové verzi vylepšená defragmentace souborových systémů), Norton System Doctor (informace o systému ve formě budíků na ploše), UnErase Wizard (velmi efektivně obnoví smazané soubory), legendární a stále špičkový Norton Disk Doctor, Norton WinDoctor (kontrola registrů Windows) a Wipe Info (utilita pro smazání dat metodou přepsání jinými nesmyslnými daty). Nevíce vylepšení se zcela logicky dostalo antivirovému programu. Norton Antivirus si nyní kromě klasických virů a červů poradí také se spywarem a adwarem. Postará se o to modul Spyware Protection. V nové verzi najdete i zlepšenou ochranu prohlížeče (resp. prohlížení internetu), která dokáže odhalit programy snímající data z klávesnice a další skripty, spouštěné obyčejně na stránkách s erotickým obsahem. O staré funkce samozřejmě nepřijdete, všechny typy antivirové kontroly lze opakovaně naplánovat, aktuální virové a spywarové databáze jsou nyní dostupné i několikrát denně. Chráněna je i vaše elektronická pošta.
Inovacím neunikl ani Norton CleanUp, který se stará o odstranění nepotřebných souborů na vašem pevném disku. V nové verzi si lépe poradí s informacemi, které po sobě uživatel zanechá při práci s internetem a multimédii. Pro své oblíbené stránky tak např. můžete nechávat nesmazané cookies, zatímco u ostatních se budou v pravidelných intervalech nekompromisně likvidovat. CleanUp lze provádět buď expresně, kdy jsou veškeré operace hotovy za chvíli, nebo ho poměrně podrobně definovat v samostatné aplikaci.
Utilitou stojící trochu stranou je Norton GoBack, který se od poslední verze v podstatě nezměnil. Jedná se o obdobu standardní funkce Windows, která sleduje změny v systému a vytváří takzvané "body obnovení", na něž se lze v libovolnou dobu vrátit. GoBack rozšiřuje tyto možnosti téměř k dokonalosti rozmanitější volbou toho, co chcete nebo nechcete vrátit do původního stavu. Dokáže pracovat s více body obnovení a jeho ovládání je celkově intuitivnější. Navíc je schopen obnovit stav i bez startu systému Windows.
Součástí SystemWorks jsou i další utility, souhrnně nazvané Extras. I zde najdete několik drobných inovací. Výrazně zdokonalen byl System Optimizer, modifikátor systémového registru Windows. Místo ruční editace hodnot vám nabídne pohodlná menu a tlačítka. Obojí ve velkém množství. Process Viewer naopak zůstal ve starém kabátě a dále vás velmi podrobně informuje o všech běžících procesech systému. Performace Test dokáže změřit výkon vašeho počítače a porovnat jej s nově aktualizovanou databází referenčních PC. Zajímavou utilitou je Connection Keep Alive, který pomocí ping sleduje vaše spojení a v případě výpadku jej dokáže automaticky obnovit (pouze pro dial-up spojení). CheckIt Diagnostics také není v balíku nováčkem a úspěšně provede kontrolu vašeho hardwaru a softwaru.
Norton SystemWorks 2006 Premier je skutečně kvalitní a komplexní balík utilit pro správu a diagnostiku systému, doplněný prověřeným antivirovým programem. S omezením na platformu NT však některé z jeho součástí pouze duplikují již existující alternativy, obsažené přímo ve Windows (Process Viewer, GoBack, CleanUp). Většina novinek se logicky týká hlavně zabezpečení vašeho PC, přesto je nová verze platným nástupcem, se kterým si snadno poradí i začínající uživatel a který přesto nabídne dostatek možností i pro odborníka. Drobným nedostatkem je pouze chybějící lokalizace.6 0026/OK o

Norton SystemWorks 2006 Premier

komplexní správa systému
uživatelská přívětivost
kvalitní antivirus
chybějící lokalizace
K recenzi poskytla firma: Symantec
www.symantec.cz
Cena: 3 475 Kč (bez DPH)

Byl pro vás článek přínosný?