Hlavní navigace

Zkuste místo monitoru použít televizní obrazovku - 4.díl

Sdílet

Možná vás už někdy napadlo, zda by nebylo lepší místo klasického monitoru použít televizor, který mívá větší úhlopříčky a přitom nestojí až tolik peněz. Bohužel všechno má svoje „ale“ a nejinak je tomu i v tomto případě. Přečtěte si o výhodách i nevýhodách tohoto řešení!

Předcházející díl

 

Před několika měsíci jsme se zničehonic podívali na naše pracoviště, kde máme k počítači připojenu dvojici monitorů a povzdychli jsme si. Nechtělo by to jiný monitor? Nějaký větší monitor. Po hodině či dvou hodinách hledání 27palcových monitorů jsme najednou pohlédli do zasedací místnosti, kde byla televize a osvítila nás spásná myšlenka. Co kdybychom namísto kupování nového monitoru zkusili použít televizor HDTV s úhlopříčkou 32 palců?

Lze televizor použít pro hraní počítačových her?

Pokud chcete tedy používat televizor HDTV jako monitor pro cokoliv jiného než pro sledování internetového televizního vysílání, filmy či počítačové hry, pak budete muset najít takový televizor HDTV, který bude mít vyšší hustotu pixelů (doporučujeme alespoň 80 ppi, což při rozlišení  1 080p znamená, že nesmíte mít úhlopříčku delší než 27 palců) – při těchto hodnotách máte zaručen kvalitní obraz. Nebo televizor HDTV nedávejte na pracovní stůl, ale zavěste jej na stěnu.

Pokud budete chtít použít televizor HDTV jako monitor pro hraní počítačových her, pak je zde ještě jeden faktor, který musíte důkladně zvážit, a to odezva vstupně-výstupních zařízení, tzv. input lag.

Input lag představuje prodlevu mezi pohybem či akcí provedenou na vstupně-výstupním zařízení (v našem případě pohybem myši) a skutečnou reakcí na obrazovce. Zatímco většina počítačových monitorů má tuto prodlevu naprosto minimální, u řady televizorů HDTV tomu tak není, protože v jejich případě má větší prioritu zpracování obrazu. Nicméně několik drahocenných milisekund může být při hraní počítačových her naprosto zásadních.

Na webu DisplayLag se dá najít velmi povedená databáze televizorů včetně hodnot odezvy Input lag, kde můžete jednotlivá zařízení třídit podle spousty parametrů – není tak problém vybrat televizor HDTV s hodnotou odezvy Input lag větší než například 40 ms. Pokud se při hraní hry setkáte s problémy způsobenými právě odezvou Input lag, zkuste na televizoru HDTV povolit herní režim (Game mode) – samozřejmě jen tehdy, pokud televizor nějakým takovým režimem disponuje.

Konfigurace televizoru

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?