Hlavní navigace

Zkontrolujte, zda vaše VPN dostatečně chrání citlivá data - 1.díl

29. 1. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Důvěryhodná a spolehlivá virtuální privátní síť (VPN) představuje naprosto skvělý nástroj pro zajištění zabezpečení a soukromí, ovšem pokud není správně nakonfigurována, může být se zajištěním soukromí docela problém.

Úvod

Virtuální privátní síť je naprosto skvělým způsobem pro zabezpečení a pro zajištění soukromí při používání Internetu, ať již používáte domácí nebo třeba veřejné bezdrátové připojení k Internetu pomocí Wi-Fi. Ale do jaké míry je vlastně veškerá vaše aktivita při používání sítě VPN soukromá? Jak víte, že připojení VPN skutečně funguje tak, jak má, jinými slovy, jak můžete vědět, že třeba nevědomky neunikají při tomto připojení citlivá data k někomu, kdo po nich touží?

Jedním takovým jednoduchým způsobem, jak zjistit, že VPN funguje tak, jak má, je vyhledání vaší IP adresy pomocí internetového vyhledávače Google (dotaz nejlépe v angličtině what is my IP nebo lze i česky jaká je moje IP adresa). Mezi prvními výsledky vyhledávání Google najdete odkazy, které vám prozradí vaši aktuální veřejnou IP (Internet Protocol) adresu. Pokud používáte VPN, měla by se zde objevit IP adresa ze sítě VPN. Pokud by tomu tak náhodou nebylo, pak máte problém.

Poznámka: Pokud si nejste jisti, jaká má být vaše aktuální IP adresa při připojení VPN, pak vezměte IP adresu, kterou vám zjistil Google při vyhledávání (např. 107.152.98.165) a zadejte ji do internetového vyhledávače v podobě dotazu ve tvaru: IP 107.152.98.165. Opět mezi prvními výsledky vyhledávání najdete odkazy, které vám prozradí, kde se zadaná IP adresa nachází. Pokud se například nacházíte v Praze a IP adresa je registrována v USA ve státě California, pak VPN funguje tak, jak má.

Podrobnější pohled

Ukázková analýza z IPLeak.net

Vaše veřejná IP adresa je však pouze jedním z ukazatelů, zda vám přes připojení VPN neunikají žádná citlivá data. Pokud chcete vědět, do jaké míry jste skutečně v soukromí, pak musíte navštívit web IPLeak.net. Tento web celou řadou cest kontroluje, zda může uniknout IP adresa a celá řada jiných informací. Testují se přitom úniky citlivých dat přes WebRTC (nastupující technologie pro chatování používající webové rozhraní), DNS, torrenting a test zeměpisného umístění (geolokace).

Ne všechny testy se přitom provádí automaticky. Například torrent test potřebuje pro své provedení malý torrentový soubor (k dispozici je přes odkaz typu magnet). Poté tento test zjišťuje, zda procházejí vaším připojením i torrenty či nikoliv.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?