Hlavní navigace

Zeno Clash - zábavný výlet do psychedelického světa

13. 5. 2009

Sdílet

Skutečně originálních her je pomálu. Zeno Clash je jednou z nich a nedisponuje jen originalitou samoúčelnou, ale takovou, která vás bude fascinovat. A v neposlední řadě je to prostě zábavná hra.

Máte už dost stále stejných akcí, ať už se odehrávají ve fantasy, válečném nebo sci-fi prostředí? Docela vás chápeme. Originalita se v tomto žánru, a nejen v něm, příliš nenosí. O to hodnotnější je nejnovější výtvor začínajícího, jen několikačlenného chilského studia ACE Team. To s nevelkým rozpočtem dokázalo vytvořit unikátní titul, který v našich myslích uvízl na hodně dlouhou dobu.

 

 

Něco takového jsme totiž skutečně ještě neviděli. Zeno Clash je jasný důkaz, že v herním průmyslu je stále ještě co objevovat. Stačí jen trocha snahy, nezatíženost ryze ekonomickými parametry a především nadšení pro věc. Vše se v případě Zeno Clash sešlo na správném místě.

 

 

Podíváte se do unikátního, naprosto vybájeného a dosti neuvěřitelného světa Zenozoik. V něm se budete pohybovat coby hrdina vyvrhel, který zabil jakousi centrální bytost, které se tu říká „matkootec". Všichni její podřízení byli v podstatě příbuznými, tedy i náš hrdina. Komunita žila v dosti podivných vztazích právě až do oné události.

 

 

Ale jaké jsou hrdinovy motivy a proč zrovna utíká s jakousi dívkou? To se na začátku rozhodně nedozvíte. Dějové pozadí totiž budete odkrývat postupně, a je tomu tak dobře. Pravda, občas jsou některé zvraty nepochopitelné, ale o to více nebudete vycházet z údivu. Stačí se jen trochu otevřít novým věcem a nebránit se absurdnostem. Pak máte velkou šanci si Zeno Clash náležitě užít.

 

 

V zásadě tu máte co do činění s akční hrou, ve které se ale docela málo střílí, byť tu střelné zbraně jsou. Pokud bychom ale měli soudit jen podle kvérů, nevystoupal by Zeno Clash na škále hratelnosti tak vysoko. Model střelby je totiž přinejlepším mírně nadprůměrný. Co si ale užijete dosyta, to jsou bitky nablízko, ať už pouhými pěstmi nebo nějakými předměty.

 

 

Nejde přitom o mlácení hlava nehlava - tak byste moc daleko nedošli. Naopak, je třeba postupovat takticky, aplikovat úhybné manévry, vykonávat údery v příhodných chvílích a zuby nehty se snažit, aby vás kupící se nepřátelské hordy neobklíčili. Z toho se totiž dostává velmi špatně. Hra je v podstatě složena z menších arén, ve kterých probíhají takovéto bitky. Jakmile je odehrajete, můžete jít dále.

 

 

Vypadá to možná primitivně, ale je to velká zábava. Tak kvalitní model bitek nablízko jsme snad ještě neviděli. Navíc nepřátelé jsou poměrně chytří a chápou se i zbraní, které leží na zemi apod. I kvůli tomu je Zeno Clash občas lehce frustrující. Rozhodně však není dlouhým počinem. Za zhruba pět šest hodin byste měli mít dohráno. Na druhou stranu ho na Steamu stáhnete za příznivou cenu.

 

 

A to jsme se ještě nezmínili o nádherně vypadajících lokacích, ve kterých se vše odehrává. Ty jsou jakoby vytržené z reality a hraničí až se surrealismem. Přestože je technologická stránka hry poměrně zastaralá, umělecká složka vás prostě nepřestane fascinovat. Když to tedy shrneme, vyjde nám z toho jedinečné dílo, které má sice své chybky, ale už jen svou originalitou, ale také parádní hratelností je vynahrazuje.

Plusy: skutečně netradiční akce, krásná prostředí, zábavné bitky, slušná umělá inteligence

Mínusy: příliš krátké, střelné zbraně nejsou příliš propracované, nějaké ty technické bugy

příloha_ovladnete_sva_data

Verdikt: Zeno Clash je jedním z největších překvapení tohoto roku, a to nejen v žánru akcí. Tahle hra vás nejenže bude bavit, ale také fascinovat svou originalitou, nebo ujetostí, chcete-li.

Hodnocení: 80%

Byl pro vás článek přínosný?