Hlavní navigace

Zbavte se nejotravnějších zlozvyků při práci s počítačem - 1. díl

15. 4. 2010

Sdílet

Těchto sedm tipů vám usnadní váš život s počítačem a změní i způsob práce s ním.

Slušně se oblékáte, pravidelně chodíte na preventivní prohlídky, platíte daně, alespoň dvakrát týdně chodíte na cvičení... Máte tedy řadu chvályhodných dobrých zvyků. Když ale přijde ke slov práce s technikou, zejména s tou výpočetní, tak tady už to tak slavné není. Na své pracovní ploše máte zástupce snad od všech programů či dokumentů, hesla uchováváte v nešifrovaném textovém souboru a o nějakém zálohování jste slyšeli jen z dálky. Toto vše je důsledkem zlozvyků – a zdaleka se nejedná jen o ty výše zmíněné.

Naštěstí je jejich odstranění daleko snazší, než byste si možná mohli myslet – pravidelná péče o počítač vyžaduje jen trochu úsilí a přemýšlení, ovšem určitě ne více, než je třeba pro výměnu pneumatik u auta.


RozcestíZlozvyk č. 1: Příliš mnoho zástupců na pracovní ploše

Na vaší pracovní ploše ve Windows to vypadá jako v odpadkovém koši, změť ikon táhnoucí se z jedné strany na druhou. Jak se v tomto zmatku vyznat?

Potřebujete-li nějaký nástroj pro organizování či uspořádání čehokoliv, zkuste nástroj Fences od firmy Stardock. Jedná se o zdarma dostupnou utilitu, jež je ke stažení na internetové stránce http://www.stardock.com/products/fences/ a která shromáždí ikonky do poloprůhledných ohrádek, jež minimalizují zmatek na pracovní ploše a vylepší uspořádání ikon na pracovní ploše.

A to nejlepší na konec – po instalaci se Fences pokusí roztřídit vaše ikonky na pracovní ploše zcela automaticky. Doslova je to tak, jako by na vaši pracovní plochu vtrhla uklízečka a udělala zde totální razii. Při práci na počítači pak uklidíte pracovní plochu pouhým poklepáním kdekoliv, kde je volno. Program Fences buď skryje všechny ikonky, nebo nechá zobrazeno jen několik. Nic vám tedy nebrání těšit se z hezké tapety ve na pracovní ploše Windows, a to aniž byste museli nějaké ikonky odstraňovat do Koše.

Fences

Zlozvyk č. 2: Používání tlačítka pro vypnutí k vypínání počítače

Když skončíte práci na svém notebooku, pak máte ve zvyku stisknout tlačítko pro vypínání, není-liž pravda? Ale nemusíte být hned tak hrr: jde o to, že u mnoha notebooků je standardně nastaveno, že se má po jeho stisku převést počítač do úsporného režimu. Samo o sobě se nejedná o nic špatného, protože počítač v režimu spánku je připraven k práci během několika sekund, což se bezesporu hodí. Nicméně i přesto se jedná o zlozvyk, a to hned ze dvou důvodů.

Za prvé: vzhledem k tomu, že úsporný režim není to samé jako vypnutí počítače, spotřebovává notebook i v tomto režimu baterii. Takže pokud jej nemáte připojen do zásuvky, může se vám z něj stát po čase úplně „mrtvý“ počítač s tím, že si s sebou „do hrobu“ vezme i vaši rozdělanou a neuloženou práci. Za druhé: pokud výlučně používáte pouze úsporný režim, nedostane váš počítač prakticky žádnou šanci se restartovat, přitom právě restartování se velmi důležitou podmínkou k tomu, aby Windows běžela bez problémů.

Tohoto zlozvyku se zbavíte velmi snadno tím, že změníte funkci tlačítka pro vypínání tak, aby se po jeho stisku počítač úplně vypnul.

Ve Windows Vista to provedete následovně:

1. Klepněte na tlačítko Start, do políčka pro vyhledávání napište slovo Napájení – otevře se dialogové okno Možnosti napájení.
2. V dialogovém okně Možnosti napájení klepněte vlevo na odkaz Nastavení tlačítka napájení.
3. Nyní uvidíte dvě rozbalovací menu s popiskem Po stisknutí tlačítka napájení. Jedno je pro případ, kdy notebook běží na baterii, druhé pro případ kdy je notebook zapojen v zásuvce. Zde vyberte požadované nastavení pro každou možnost.
4. Stiskněte tlačítko Uložit změny.
Možná jste si všimli, že stejné dialogové okno vám umožňuje změnit nastavení i pro tlačítko pro přechod do režimu spánku (pokud jej na notebooku máte), a také, co se má stát po zaklapnutí víka notebooku. Nastavte akce podle vaší volby i pro tyto možnosti – zabijete tak několik much jednou ranou!

(Počítač se dá vypnout i stiskem a podržením tlačítka pro vypnutí – tato možnost je však určena pouze pro případy, kdy operační systém zatuhne a nejde resetovat žádným jiným způsobem).

Vypnout

Zlozvyk č. 3: Ukládání hesel do textového souboru

Ach, jaká to ironie! Pro přihlášení do internetového bankovnictví musíte používat silné heslo, jež je prakticky neprolomitelné. Ovšem hned, jak si jej vytvoříte, zkopírujete si je do nešifrované tabulky v Excelu, uložíte jako poznámku do Outlooku či do smartphonu. A je po ochraně.

Budete potřebovat správce hesel – přísně střeženou a zaheslovanou databázi všech pro vás důležitých údajů, například právě hesel, PINů či dalších identifikačních údajů. Zkuste například program LastPass, který je ke stažení zdarma na internetové adrese https://lastpass.com/. Tento program dokáže generovat silná hesla, použít je při návštěvě různých internetových stránek, pracovat se všemi citlivými daty, jež je třeba ukládat, provádět synchronizaci s různými zařízeními a platformami atd. Jinými slovy máte přístup ke svým heslům takřka odkudkoliv. Jak již bylo řečeno, jedná se o program dostupný zdarma s možností upgradu na placenou verzi Pro (za pouhý 1 USD měsíčně). Tato placená verze funguje i v Androidu, BlackBerry, iPhone, Palm či v aplikacích Windows Mobile.

LastPass

Zlozvyk č. 4: Používání myši pro spouštění aplikací

příloha_ovladnete_sva_data

Zvyky, které jsou staré snad jako počítače samy, například potřeba sahat na myš, kdykoliv potřebuji spustit program, jsou dnes, mírně řečeno, poněkud mimo. Aby ne, když ve Windows 7 (ale i ve Windows Vista s povoleným panelem Snadné spuštění), můžete spustit program, jehož ikonka se nachází vpravo od tlačítka Start, pomocí klávesy Windows a čísla.

Například ikonka hned vedle tlačítka Start na Hlavním panelu (obvykle je to Internet Explorer) je svázána s klávesou 1. Stiskem klávesové Win+1 spustíte tento program, a to pouze pomocí klávesnice. Stisk klávesové zkratky Win+2 má stejný efekt, jako klepnutí myší na druhou ikonku vedle tlačítka Start, atd. Tento postup funguje pro prvních devět ikonek na Hlavním panelu Windows 7 (či ve Windows Vista pro prvních devět ikonek na panelu Snadné spuštění). Pokud snad stále ještě používáte operační systém Windows XP, pak vyzkoušejte utilitku Launchy, velmi propracovaný nástroj pro spouštění aplikací, jenž vám umožní pomocí několika stisky kláves spouštět programy, otevírat soubory či dokonce zástupce internetových stránek. Nástroj lze zdarma stáhnout z internetové stránky http://www.launchy.net/.

Byl pro vás článek přínosný?