Hlavní navigace

Zařízení pod kontrolou

1. 1. 2006

Sdílet

DeviceLock 5.72 systém řízení přístupu na externí zařízení Na světě stále existuje dostatek lidí, kteř...


DeviceLock 5.72 systém řízení přístupu na externí zařízení



Na světě stále existuje dostatek lidí, kteří vás chtějí připravit o data pouze pro vlastní zábavu. I proto je dnes k dispozici množství nejrůznějšího bezpečnostního softwaru, většinou se shodnými nebo podobnými funkcemi. DeviceLock je ovšem svým zaměřením spíše vyjímečný a rozsahem chráněných zařízení poměrně ojedinělý.
Vzhledem k povaze programu spustíte DeviceLock pouze pod Windows řady NT/2000/XP (včetně serverových variant). Instalace probíhá standardním způsobem a uzurpuje na vašem pevném disku pouze několik málo desítek megabajtů. Hlavním posláním DeviceLocku je ochrana externích zařízení, připojovaných na kratší nebo delší dobu k vašemu PC. V praxi se jedná o vše, co lze vložit do USB, COM, LPT nebo FireWire portu, případně do optických mechanik typu CD-ROM. Kompletní řízení přístupu pro vás poté zajistí právě DeviceLock.
Spojovacím prvkem celé sady drobných utilit je DeviceLock Manager. Dostupný je ve dvou variantách, Základní a Enterprise. První z nich je určena pro ovládání zařízení lokálního počítače, druhá pak, doplněná o příslušné funkce, poslouží správci jako nástroj pro konfiguraci portu v celé síti. Základem obou je seznam dostupných portů dané stanice (síťové), pro které definujete přístupová práva. Politika přidělování oprávnění je založena na uživateli, vždy tak definujete omezení pro zvoleného uživatele nebo skupinu. Kromě standardních forem typu čtení/zápis lze nastavit i dobu přístupu nebo interval, kdy je dané zařízení pro uživatele dostupné (den v týdnu, hodina atd.). Vše se provádí pomocí přehledných dialogů a změny jsou platné okamžitě.
V případě zařízení USB se však nemusíte omezit pouze na jednotlivé uživatele. DeviceLock vám umožní vytvořit takzvaný USB WhiteList, což není nic jiného než seznam zařízení ve vašem USB portu, která počítač za definovatelných podmínek přijme. Tento seznam interaktivně vytváříte spolu se zařízeními (např. USB flash disky), jež do portu vkládáte. V případě verze Enterprise lze takto povolit zařízení na všech počítačích v síti. Pro ostatní je k dispozici známý systém veřejného a privátního klíče, k jehož generování poslouží utilita Certification Generation Tool. Snadno tak vygenerujete i klíč pro počítač, který se v lokální síti nevyskytuje. Poté stačí např. telefonicky předat příslušný kód a uživatel si vygeneruje na lokálním PC vlastní klíč, který mu umožní zařízení používat. Zařízení s přenosným klíčem se shromažďují v Temporary White Listu, který nabídne správci i případnou volbu délky platnosti kódu (např. 30 minut).
Práci s DeviceLockem vám zpříjemní další dostupné utility. Patří mezi ně funkce Batch Permissions, která správci umožní tvorbu sady oprávnění, aplikovatelné na celé skupiny počítačů v síti. DeviceLock umí komunikovat pouze anglicky, potěší proto možnost nastavení textové informace, která se zobrazí např. při neoprávněném přístupu na zařízení. Užitečná je i funkce Flush Buffers, provádějící vyprázdnění paměťových bufferů s oblibou používaných právě při práci s přenosnými zařízeními typu USB. Program běží pod Windows jako služba (Service), tedy generuje na příslušné místo velmi podrobný log o své činnosti. Najdete jej společně s ostatními ve standardním Prohlížeči událostí.
Přestože je dnes k dispozici hned několik programů na ochranu dat USB flash disku, žádný z nich ani zdaleka nedosahuje kvalit a komplexnosti DeviceLocku. Díky své pestrosti je DeviceLock vhodný pro standardního uživatele s vlastním PC i pro pokročilého administrátora pracujícího s několika desítkami počítačů v lokální síti. V domácnosti zajistí bezpečnost dat před nezvanými uživateli, jimiž mohou být i všetečné děti, ve firmě pak poslouží jako dozor nad přenášenými daty a ostatními externími zařízeními.

DeviceLock 5.72

možnosti nastavení práv pro jednotlivá zařízení
(Temporary) USB White List
Enterprise Manager
není lokalizován
K recenzi poskytla firma: JIMAZ, s. r. o.
www.jimaz.cz
Cena: 958 Kč (bez DPH)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku