Hlavní navigace

Zaregistrujte si svoji vlastní doménu! - 2.díl

29. 4. 2018

Sdílet

 Autor: © Edelweiss - Fotolia.com
Zaregistrujte si na Internetu svoji vysněnou doménu dříve, než vás někdo předběhne.

Předcházející díl

 

Jedním z mnoha důvodů, proč je Internet tak zajímavý a silný, je skutečnost, že každému poskytuje prostor k tomu, aby se mohl vyjádřit a podělit se o své znalosti a dovednosti takříkajíc se zbytkem světa. Jednou z velmi oblíbených možností, jak o sobě dát vědět, je vytvoření webu pod vlastní doménou.

Postup pro zaregistrování vlastního doménového názvu (domény)

1. V první řadě se musíte ujistit, že vámi vymyšlený doménový název je ještě volný. |Tuto skutečnost zjistíte prostřednictvím vyhledávání u některého z registrátorů domén, jako je například GoDaddy. Při vymýšlení doménového názvu buďte maximálně kreativní, neboť právě název bude středobodem celého vašeho webu.

Pokud se chcete ujistit, že vámi vybraný doménový název není ještě obsazený, pak začněte vyhledáváním u některého registrátora domén, jako je například GoDaddy

2. Pokud budete mít štěstí a vámi vymyšlený doménový název bude ještě volný, budete mít následně možnost zaregistrovat doménu na některé z domén nejvyšší úrovně (Top Level Domains – TLD), jako jsou například domény .com, .org, .biz nebo .net. Pokud vámi vymyšlený název již bude obsazený, pak jednoduše vymyslete jiný. Mějte na paměti, že jsou v současnosti na internetu zaregistrovány stovky milionů domén, takže vymyšlení originálního a přitom nepoužitého názvu nemusí být právě nejjednodušší. Ale nevzdávejte se!

3. Po výběru té domény nejvyšší úrovně, u níž se chcete registrovat, následuje ještě volba doby rezervace vámi vymyšleného názvu. Doménové názvy se kupují vždy na jednotky let, maximálně si můžete doménu zaregistrovat na celých 10 let.

Pokud si vyberete trochu jiný doménový název, můžete ušetřit

4. Po výběru doménového názvu, domény nejvyšší úrovně a doby, po kterou budete chtít mít k tomuto názvu práva, ještě musíte registrátorovi za registraci vašeho doménového názvu zaplatit. Po zaplacení pak už jste oprávněným vlastníkem domény.

Po zaregistrování domény ještě musíte určit, kam mají počítače, které vaši doménu hledají, vlastně jít (konkrétně se jedná o IP adresu, na které je vaše doména hostována). K tomu je potřeba aktualizovat názvové servery (nameservers). Pokud sami nemáte prostor, kde byste mohli svůj web nebo údaje o něm hostovat, nevěšte hlavu, protože naprostá většina registrátorů domén nabízí při registraci hosting jako volitelnou možnost. Nejjednodušší varianta spočívá právě ve využití právě popisované možnosti, protože pak se nemusíte o nic dalšího starat.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?