Hlavní navigace

Za systém čistší...

1. 1. 2006

Sdílet

PCMEDIK, GAMEGAIN a THROTTLE tři utility pro zrychlení počítače (CD) Vítejte po měsíci u dalšího Rychlokurz...


PCMEDIK, GAMEGAIN a THROTTLE tři utility pro zrychlení počítače (CD)



Vítejte po měsíci u dalšího Rychlokurzu. Bude v jedné věci netradiční dnes popisovaný program totiž není jen jeden, jsou to rovnou trojčata. Tři utility, které si jsou podobné jako vejce vejci. Všechny mají jeden účel vyladit specifické části systému na co nejvyšší a nejspolehlivější výkon. Představme si tedy PCMedik, GameGain a Throttle.

Instalace

Instalace všech tří nástrojů je standardní instalační program od uživatele nevyžaduje nic jiného než klikání na tlačítko [Next>] s jedinou výjimkou, kdy je třeba potvrdit licenční ujednání zaškrtnutím I accept the ageement. Poslední dva kroky představuje spuštění vlastní instalace tlačítkem [Install] a její ukončení tlačítkem [Finish]. Na závěr se instalovaný program automaticky spustí.

Throttle

Ačkoli se tento nástroj jmenuje Throttle, což přeloženo z angličtiny znamená škrtidlo, hrdlo či škrtící klapka, jeho úkolem a posláním je takové škrtidlo odstranit a dovolit vám jízdu "at the full throttle" (na plný plyn). Utilita dokáže vyladit nastavení systému tak, abyste ze svého modemu vytáhli maximum a připojení k internetu bylo co nejrychlejší. Všechna nastavení probíhají v počítači není tedy třeba kooperace internetového poskytovatele ani jiné třetí strany, což některé nástroje pro zrychlování internetu vyžadují. Na druhou stranu je tato nezávislost i jeho mantinelem dokáže vyladit váš systém, ale pokud je "úzké hrdlo" někde jinde, Throttle vám s ním rozhodně nepomůže.
Práce je velmi jednoduchá, ostatně stejně jako se všemi třemi nástroji. Po spuštění ([Start] >> Programy >> Throttle >> Throttle) se otevře hlavní a vlastně jediné okno.
Jak vidíte na obrázku, v pravém sloupci máme opět možnost nastavit základní parametry:
lOperační systém, nainstalovaný na vašem počítači.
lTyp modemu, který používáte. Nebojte se, nemusíte nikde štrachat a hledat přesný typ, Throttle se spokojí s obecnými údaji. Pokud se tedy stále ještě připojujete přes vytáčenou telefonní linku, zadejte 14,4/28,8/33,6/56 K Modem. Vlastníte-li o něco modernější digitální linku ISDN, zadejte ISDN Modem... atd.
Nakonec nastavte úroveň optimalizace posunutím posuvníku na hodnotu Fastest (proč se spokojit s Fast, když můžeme mít Fastest, že?). Při nastavování úrovně optimalizace vás může Throttle přerušit upozorněním, že na internetu našel novější verzi programu.
Pokud chcete novější verzi instalovat, můžete kliknout na tlačítko [Yes]. Ale pozor! Ačkoli bychom očekávali automatickou instalaci, ve skutečnosti vás tlačítko přesměruje na stránku výrobce a nechá vás stáhnout novější instalační soubor. Vy pak musíte ještě uzavřít aktuálně spuštěný program Throttle, vrátit se ke části věnované instalaci a program znovu nainstalovat. Novější verze je už ovšem placená, takže raději klikněte na [No].
Další kroky jsou jednoduché: stiskněte tlačítko [GO] a proběhne nastavení systému. Nakonec budete vyzváni k restartu počítače, aby se provedená nastavení mohla aktivovat. A to je vše. Pokud se budete chtít vrátit k výchozímu nastavení, stačí kliknout na tlačítko [Restore], program vrátí vše do původního stavu.

GameGain

Tento nástroj je vzhledově téměř úplně shodný s předchozím. Jediný rozdíl spočívá v tom, že, místo typu modemu se program ptá na typ procesoru. Jak zjistíme typ svého procesoru? Klikněte v Ovládacích panelech ([Start] >> Ovládací panely) na ikonu Systém, v záložce Obecné v sekci Počítač se pak dozvíte vše potřebné. GameGain nabízí tři varianty Intel, AMD nebo Unknown/Other pro procesory jiných značek (popř. nejsme-li schopni zjistit, jaký procesor je v našem počítači).
Stejně jako v předchozím případě spustíme optimalizaci kliknutím na tlačítko [GO]. A co konkrétně program dělá? Podle informací výrobce se zaměřuje na optimalizaci paměti, systémových zdrojů a dalších systémových nastavení. To vše proto, aby vaše hry běžely rychleji a plynuleji.
PCMedik Poslední z naší trojice prográmků je vzhledově identickým dvojčetem předchozího. Opět je třeba zadat operační systém a typ procesoru. Opět nastavíme pomocí posuvníku vyšší hodnotu (a opět odpovíme [No] na dotaz, zda chceme instalovat novější verzi). I tentokrát spustíme optimalizaci tlačítkem [GO]. V tomto případě se proces zaměřuje spíše na nastavení, která ovlivňují stabilitu vašich Windows.

Závěr

Dnešní tři utility patří do kategorie specializovaných jednoduchých programů. Po jejich aplikaci nečekejte nějaké zázraky z trabanta formuli neudělají. Dokáží však napravit některá slabá místa, která by vaší práci zbytečně zdržovala. Vzhledem k tomu, že jsem při jejich použití ani jednou nezaznamenal problémy, je mohu jen doporučit.

Byl pro vás článek přínosný?