Hlavní navigace

World in Conflict

1. 12. 2008

Sdílet

Třetí světová válka, aneb jak by to dopadlo, kdyby se do sebe SSSR a NATO opravdu pustily… Alternativní historie ...


Třetí světová válka, aneb jak by to dopadlo, kdyby se do sebe SSSR a NATO opravdu pustily…

Alternativní historie popisovaná ve hře pracuje s myšlenkou eskalace studené války do otevřeného střetu. Sovětský svaz se na konci osmdesátých let ocitá v krizi, která ovšem nepřechází v pád komunistického režimu ve všech zemích Východního bloku, ale v agresivní nárůst zbrojení, mobilizaci a napadení západní Evropy. Sověti postupují na dvou frontách – přes Německo a vyloděním v jižní Francii – a až soustředěná obrana západoevropských vojsk posílená americkými spojenci útok zastavuje. Jenže zatímco se USA zapojují do války v Evropě, nechávají svou vlastní zemi relativně nechráněnou. Sovětské armádě se podaří husarský kousek, vyhne se americkému námořnictvu a pomocí neoznačených nákladních lodí provede překvapivý útok na Seattle…
Poslední část příběhu má sice co se uvěřitelnosti týče asi největší trhliny, ale hře jako takové to vůbec nevadí. Naopak, umožňuje nám to vyzkoušet si zajímavou fiktivní situaci, do níž se v historicky akurátních hrách nikdy nedostaneme. Vylodění v Seattlu, respektive jeho obrana, je také náplní prvních misí singleplayerové kampaně. Ovšem nebojte se, že byste byli ochuzeni o boje v Evropě. Díky časové nesouslednosti si užijeme i mise z počátku konfliktu, kdy se síly NATO brání sovětské invazi do západoevropských zemí.
World in Conflict je real-
timovou strategií zaměřenou čistě na válčení – takže žádná těžba surovin, stavění základny a výroba jednotek. Tady jde jen a jen o taktický boj. Taktický boj s notnou dávkou akce, nutno dodat. Hra je totiž hodně svižná a dynamická, úkoly se mění jak na běžícím páse, k tomu občas nějaké nepovinné zadání, kterým můžete nahnat důležité skóre a také třeba získat povýšení či metál. Ač je celkový charakter misí v počátku obranný, dočkáte se samozřejmě i dílčích útočných misí, třeba když je potřeba zlikvidovat sovětské pozice, které brání příjezdu konvoje určeného pro evakuaci civilistů ukrytých na stadiónu (který se samozřejmě po vzoru hollywoodských filmů chvíli po odjezdu posledních vozů zřítí pod náporem dělostřeleckých granátů). Později se dostanete do ofenzívy a zabojujete si tak i na domácí půdě agresora, tedy na území Sovětského svazu.
I v singleplayerových misích budete mít pocit, že jste součástí většího týmu. Obvykle nevelíte všem jednotkám na mapě – to byste v rychlém tempu, které hra nabízí, stejně neměli šanci stíhat –, ale plníte spíše dílčí úkoly vedoucí k celkovému vítězství. Tu tedy budete obsazovat pozice u supermarketu, jindy musíte ubránit most, než přes něj přejedou civilisté, a pak třeba zničíte dělostřelecké baterie, které ohrožují vaše postavení. Mezitím se ovšem tuží i vaši kolegové a s některými úkoly vám pomohou; jindy naopak sami potřebují vaši pomoc, když třeba na jejich pozice útočí protivník ve velké převaze. Většina těchto herních událostí je skriptována, nicméně to vůbec nic nemění na skvělé dynamice a spádu celé hry.
Herní systém je zajímavý a hlavně velmi účinný a chytlavý. Na začátku mise máte k dispozici určité jednotky, později (tedy alespoň v některých scénářích) můžete povolat posily (za speciální body získané za bojové úspěchy, tedy ničení nepřátelských sil či obsazování klíčových pozic). To je leckdy přímo hlavním úkolem mise, některé strategické body jsou navíc tvořeny několika propojenými stanovišti, které je nutno zabrat. Odměny se někdy dočkáte i za splnění nepovinného úkolu. Pokud máte posily k dispozici, stačí si vybrat z příslušného menu požadovanou jednotku (každá stojí jiný počet bodů) a letadlo vám ji po pár vteřinách dopraví do výsadkového stanoviště. To si mimochodem můžete posunovat s tím, jak postupuje fronta – vždy je lepší mít čerstvé vojáky blízko bojové linii a nezdržovat se tak přesunem ze zázemí. Kromě doplňování vašich řad určitě využijete i další formu pomoci, tzv. taktickou podporu. I tu si musíte zasloužit, představuje obvykle poměrně zásadní zásahy včetně nukleárního úderu.
Každá ze tří stran, tedy USA, NATO a Sovětský svaz, disponuje lehkými, středními a těžkými tanky, obrněným transportérem, obojživelným transportérem, několika typy mobilního dělostřelectva a protiletecké obrany, pěchotními a nákladními transportéry a několika vrtulníky včetně transportního a průzkumného. Neobejdete se samozřejmě ani bez pěchoty – kromě několika typů vojáků je k dispozici i ženista s ničivými výbušninami. Pro opravování vehiklů dozajista využijete opravárenský tank; základní opravy ovšem zvládne i transportní vozidlo. Vojenské jednotky vycházejí ze skutečných předloh, takže se setkáte třeba s helikoptérami Mi-28 Havoc či AH-64A Apache, tanky M60A3, FV101 Scorpion nebo T-80U, a artilerií 2S7 Pion a M125… a s mnohými dalšími. Jednotek je ve hře dostatek, i když jejich repertoár není zdaleka takový jako v některých jiných válečných hrách. Na druhou stranu díky specializaci a různým unikátním schopnostem (útočná raketa, kouřová clona, granáty a pod.) se vyřádíte dostatečně.
Pokud se pustíte do multiplayeru, zúží se nabídka ovládaných jednotek ještě více. Musíte si totiž vybrat, jakou roli na bojišti budete v rámci svého týmu plnit, a tomu odpovídá i repertoár vojáků a strojů, které budete ovládat. Na výběr jsou vzdušné síly, obrněné svazy, pěchota a podpora. Poslední jmenovaná grupa pak zahrnuje zejména protiletecké, dělostřelecké a transportní jednotky. Díky této specializaci je týmová hra založena opravdu hodně na spolupráci, jelikož sám prostě nikdo nic nezmůže. K dispozici jsou tři režimy. Dominance a Přetlačovaná jsou varianty, v nichž soupeři bojují o nadvládu nad kontrolními stanovišti; mód Útok je pak hra na dvě kola, ve kterých si znepřátelené strany vyzkouší atak na určené pozice nebo naopak jejich bránění.
Technické zpracování je na výborné úrovni a ač třeba některé textury nejsou úplně špičkové, celkový dojem je skvělý. Zásluhu na tom bezpochyby mají vynikající částicové efekty, podrobně zpracované stroje a hlavně parádní design jednotlivých map, který vás doslova vtáhne na bojiště. Pohlcující atmosféra je pak ještě umocněna různými filmovými prostřihy, in-game animacemi a dalšími drobnostmi, které poodhalují příběh v rovině celého konfliktu i osudy hlavních protagonistů. Titul koupíte běžně v české lokalizaci (všechny psané texty) a tým překladatelů opravdu odvedl hodně dobrou práci.
World in Conflict je skvělá hra, které lze vytknout snad jen trochu kratší herní dobu pro příznivce singleplayerových kampaní. Kvantita je ale v tomto případě vynahrazena více než dostatečně kvalitou. Multiplayerové zápolení je také skvělé, hra se slušně hýbe i na běžných herních počítačích, bitvy jsou strhující… Zkrátka a dobře, bezpochyby jde o jednu z nejlepších strategií letošního roku.


Taktická podpora
Speciální akce, které je možné nakupovat za taktické body, se dělí na nebojovou pomoc, univerzální zbraně a speciální zbraně. Do první skupiny patří různé průzkumné, transportní a ženijní akce, jako třeba letecký průzkum, výsadek jednotky nebo oprava mostu. Do skupiny univerzálních zbraní spadají všemožné útoky, které jsou ovšem silnější než použití běžných jednotek. Máme na mysli třeba kobercový nálet, dělostřelecké bombardování nebo dokonce taktickou nukleární střelu. Mezi speciálními zbraněmi pak najdeme takové lahůdky jako třeba laserem naváděnou bombu, chemický útok nebo napalm.

„Později se dostanete do ofenzívy a zabojujete si tak i na domácí půdě agresora, tedy na území Sovětského svazu.“

válečná strategie 9.1
Výrobce: Massive Entertainment
Vydavatel: Videndi
Distribuce v ČR: CD Projekt
Lokalizace: manuál, titulky
Cena: 999?Kč
Multiplayer: ano
www.worldinconflict.com

Byl pro vás článek přínosný?