Hlavní navigace

Windows Vista zdarma výměnou za špehování

13. 12. 2007

Sdílet

Microsoft spustít akci, která zřejmě pobouří kdejakého ochránce lidského soukromí. Pokud podepíšete prohlášení, že MS může sledovat jakoukoliv činnost na vašem počítači, dá vám na výběr licenci k jednomu ze svých produktů.

příloha_ovladnete_sva_data

A mezi nabízenými licencemi nechybí ty na Windows Vista Ultimate nebo nejvyšší verzi Microsoft Office 2007 Ultimate. Postup je jednoduchý. Zajdete na pobočku Microsoftu, zde podepíšete závaznou smlouvu na 3 měsíce, že Microsoft bude sledovat cokoliv, co na počítači děláte, jak to děláte, které internetové stránky navštěvujete atd. Bonusem je pak dotazník, který každé 2 týdny musíte pečlivě vyplnit a Microsoftu jej poslat. Musím vás však „zklamat“, projekt zatím probíhá pouze v USA.


Akce má samozřejmě svá pravidla, například se akce nemohou zúčastnit osoby mladší 18 let, musíte vlastnit počítač, být uživatelem OS Windows atd. Pokud to vše splňujete a přežijete 3 měsíce každodenního špehování, odměnou vám bude ona licence, kterou jste si vybrali. A co je vlastně na výběr?

- Microsoft Windows Vista Ultimate (32bitové nebo 64bitové)
- Microsoft Office Ultimate 2007
- Microsoft Money Plus Premium
- Microsoft Student with Encarta Premium 2008
- Microsoft Streets and Trips 2008

Nabízí se otázka, co Microsoft touto akcí vlastně sleduje. Jednoznačně jsou to činnosti, které uživatel provádí a webové stránky, jimiž prochází. Microsoft tím chce co nejlépe zjistit, kde jsou podle uživatelů v jeho nových Windows Vista chyby a proč se neprodávají tak, jak se očekávalo. Akce podle některých názorů může potlačovat práva lidí na vlastní soukromí. Zůstává otázkou, zda je tomu tak i v případě, kdy se člověk takových práv podpisem smlouvy jednoznačně vzdá. Na území USA, kde je akce připravována, tomu tak skutečně může být

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?