Hlavní navigace

Windows 8.1: Jaké jsou změny a co stále chybí - 3. díl

6. 11. 2013

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Stejně jako předchozí verze všudypřítomného desktopového OS od Microsoftu čelil i Windows 8 v době svého vydání poměrně velké kritice.

Předchozí díl

Výrazně vylepšené standardní Metro aplikace a nápověda

plusNová aplikace Skydrive nabízí rozhraní Metro způsob nakládání se soubory podobný Průzkumníku Windows. Skype vypadá hodně dobře a nahrazuje starou aplikaci Messaging. I Mail je lepší, byť stále poměrně omezený. Také získáte širší škálu možností v menu nastavení a rozšířenou vizuální podporu, která vysvětluje, jak operační systém zvládnout. Dvě novinky z předchozí věty znamenají i k méně zkušenému uživateli přátelštější způsob konfigurace a používání počítače s Windows 8.

Windows 8.1 help

Výchozí přiřazení typů souborů Metro aplikacím

minusAplikace v moderním uživatelském rozhraní jsou nastaveny jako výchozí pro otevírání PDF, obrázků a dalších populárních formátů souborů, a to i když nejsou optimalizovány pro ovládání myší, běžně nemůžete manipulovat soubory (kopírovat, vložit, tisknout a přesunovat okna), a přecházení z a do moderního rozhraní v průběhu práce není vůbec intuitivní.

Řešení: Stejné jako u Windows 8. Nainstalujte vaše oblíbené desktopové aplikace a nakonfigurujte je jako nové výchozí programy. Svůj úkol dobře zvládnou i integrované desktopové programy ve Windows. Nutnost konfigurace je sice poměrně otravná, ale dejte na naše slova – vynechejte jeden formát souborů a budete nenávidět Windows 8, když vám čas od času vnutí návrat k „moderním“ aplikacím, pokaždé o trochu více.

Instalace vysoce kvalitních aplikací z Windows Store

plusWindows Store vypadá ve svém aktuálním provedení hodně dobře. Instalace aplikací z tohoto oficiálního zdroje aplikací už snad bezproblémovější být nemůže. Dvě kliknutí a už jste v prostředí nového programu.

Jestliže jste si zvolili objemnou aplikaci, začne stahování na pozadí. Jednoduché notifikační okno zobrazující průběh vám oznámí, kdy je program stažen, instalován a připraven na spuštění. Zvolte si spuštění nově nainstalovaného programu přímo z tohoto okna a program se rázem magicky, rychle a plynule otevře.

Všechny ty Metro aplikace, které nemají důvod existovat

minusUvidíme, zda se někdy dočkáme situace, kdy bude Metro stejně praktické a užitečné jako desktop. Většina aplikací, které jsou svázány s některou webovou službou, nenabízejí tak skvělý uživatelský zážitek jako jejich protějšky spuštěné prostým zadáním adresy v prohlížeči. V některých případech nejsou oficiálními aplikacemi a Microsoft nedělá dost proto, aby nepořádek ve Storu vyčistil (například existuje několik neoficiálních a občas poněkud podezřelých aplikací pro YouTube).

Shrnuto a podtrženo: i přes naše výtky si myslíme, že Windows 8/8.1 dále rozšiřuje možnosti, které měl systém Windows 7, i když je pravda, že se Microsoft evidentně více zaměřuje na uživatele tabletů než na lidi, kteří zůstávají věrní klasickým počítačům. Což trochu vnucuje otázku, jestli opravdu musíme čekat celý rok, než společnost opraví alespoň tynejviditelnější chyby a omyly. Záležitosti typu tlačítka Start, integrace plochy do obou uživatelských rozhraní či bootování přímo na plochu mohly být vyřešeny prostou aktualizací systému jako ve starých dobrých časech.

Windows 8.1 YouTube

příloha_ovladnete_sva_data

Nakonec je nutno zdůraznit, že všichni, kteří již používají Windows 8, by si opravdu měli aktualizaci na Windows 8.1 stáhnout. Minimálně řeší alespoň základní problémy integrace moderního rozhraní a nebude vás stát ani korunu.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?