Hlavní navigace

Windows 7 - Rozhovor s Microsoftem na téma licencí

27. 10. 2009

Sdílet

Podařilo se nám získat rozhovor s Lukášem Křovákem z Microsoftu, který nám odpověděl na otázky týkající se problematiky licencování Windows 7.

Windows 7 - Rozhovor s Microsoftem na téma licencí


Odpovídá: Lukáš Křovák, manažer divize Windows Klient


1.    Otázka: Jaká je přesná specifikace použití OEM licence?

Windows 7Lukáš Křovák: OEM licence je určena pouze na nové počítače. V minulosti jsme umožňovali pro účely legalizace operačního systému používat OEM licence. To bylo ukončeno a od 1. ledna 2009 je možné v České republice používat OEM licenci skutečně pouze při prodeji s novým počítačem. Tato licence je po její aktivaci pevně svázána s konkrétním počítačem. Součástí této licence je i štítek certifikát pravosti (COA štítek - http://www.microsoft.com/howtotell/content.aspx?displaylang=cs&pg=coa). Většina zákazníků se setkává s OEM licencí, která je předinstalována na jejich počítači. Druhá skupina uživatelů si může vybrat počítač, jehož součástí není předinstalovaný operační systém Windows - v tomto případě je také možné společně s tímto počítačem dokoupit OEM licenci. Skupina zákazníků, kteří si staví počítač sami, může využít OEM licenci za předpokladu, že při stavbě nového počítače použijí 5 základních komponent počítače: základní desku, procesor, pevný disk, paměti a skříň počítače se zdrojem. Podrobnosti viz. níže:

Od 1. ledna 2009 lze tedy prodávat OEM licenci koncovému zákazníkovi společně s novým počítačem a to v těchto případech:

•    OEM licence předinstalovaná na novém počítači
•    OEM licence prodaná s novým počítačem.  V tomto případě je nutné uvést jmenovitě OEM licenci na stejném prodejním nebo souvisejícím dokladu, kde je uveden počítač, ke kterému bude licence vázána. Na dokladu musí být uveden úplný popis licence, včetně verze, edice, bitové verze a jazyka systému.
•    OEM licence prodaná společně s komponentami. V tomto případě musí být licence prodána společně s alespoň těmito základními komponentami, ze kterých je možné sestavit funkční počítač tak, jak je definován System builder smlouvou:
a.    základní deska
b.    procesor
c.    operační paměť
d.    pevný disk
e.    skříň počítače včetně zdroje napájení

Je nutné uvést jmenovitě OEM licenci na stejném prodejním nebo souvisejícím dokladu, kde jsou uvedeny výše specifikované komponenty. Na dokladu musí být uveden úplný popis licence, včetně verze, edice, bitové verze a jazyka systému. Jakékoliv jiné možnosti prodeje OEM licence koncovým zákazníkům jsou od 1. ledna 2009 považovány za neplatné a mohou být takto posuzovány v případech softwarových auditů nebo jiných typů kontrol.

2.    Otázka: Modelová situace - HW koupím u prodejce A a OEM licenci OS koupím u prodejce B v ten samý den. Je platná tato licence?

Lukáš Křovák: Jedná se o málo častý případ, ale v případě, že bude počítač i OEM licence zakoupena v ten samý den a v případě fyzické osoby podnikatele nebo právnické osoby přijata do účetnictví jako celek, pak je to možné. Nutným úkonem je také vylepit na počítač, na který je OEM licence nainstalována a s kterým je zaktivována, certifikát pravosti (COA štítek).

3.    Otázka: Modelová situace - OEM verze koupená s počítačem. Po nějakém čase dojde k havárii HW (řekněme základní deska). Protože však byla základní deska zastaralá, v současné době již nelze sehnat nové komponenty ani stávající platforma, je tedy nutné vyměnit nejen základní desku, ale i operační paměti a např. grafickou kartu.

Lukáš Křovák: Zákazníci, kteří musí provést výměnu základní desky z důvodu jejího poškození a nemožnosti výměny za identickou, mohou provést re-aktivaci licence. V těchto případech je vyžadován důkaz o výměně základní desky, například potvrzení servisního střediska nebo jiné doložení poruchy základní desky a nutnosti její výměny. Zákazníci, kteří provádějí často obměnu jednotlivých komponent počítače by měli využít krabicovou licenci Windows, která je pro tyto účely vhodnější a je možné ji přenášet na nový počítač. Ostatní komponenty není potřeba řešit, pro účely re-aktivace je brána jako hlavní komponenta, určující počítač, základní deska.


Windows 7

4.    Otázka: Budou k dispozici i tzv. legalizační verze OS za cenu obdobnou OEM licencím, ovšem nepodmíněné nákupem nového počítače?

Ano, budou k dispozici legalizační licence. Pro firmy a organizace budou k dispozici od 1. listopadu 2009 licence Windows 7 Professional v rámci smlouvy Get Genuine Windows Agreement. Minimální počet licencí je 5 a více, jedná se o plnou licenci systému Windows 7 Professional a její cena je vyšší než cena OEM licence. Pro přesnou cenu kontaktujte prodejce softwaru společnosti Microsoft, kteří sdělí zákazníkovi cenu a pomohou mu uzavřít tuto smlouvu. Pro zákazníky, kteří budou chtít zakoupit legalizační licenci systému Windows 7 pro domácí použití nebo pro méně než 5 počítačů, je pak určena sada Get Genuine Kit. Ta bude dostupná od února 2010. I v tomto případě je cena vyšší než OEM licence systému Windows 7.

Třetí možností, jak získat licence systému Windows 7 pro legalizační účely, je tzv. Get Genuine Online Kit. Ten je určen pro zákazníky, kteří neprošli ověřením pravosti systému Windows. V případě vyhodnocení systému jako nelegálního je zákazníkovi nabídnuta možnost zakoupit on-line licenci systému Windows 7. V tomto případě je zapotřebí uhradit licenci platební kartou přes internet. Zákazníkovi následně přijde legalizační sada, včetně médií a produktového klíče.

5.    Otázka: Přesná specifikace použití Upgrade licence. Mimo jiné ? lze upgradovat z Windows 2000 nebo XP?

Krabicový upgrade licence umožňuje upgrade ze systému Windows XP a Windows Vista ze všech edicí tohoto systému. Není tak možné provést upgrade ze systému Windows 2000 a v tomto případě je nutné zakoupit plnou licenci systému Windows 7.  U upgrade licencí v rámci multilicenčních programů je zapotřebí mít podkladovou licenci.

V těchto případech je za podkladovou licenci považována i licence systému Windows 2000. V případě multilicenčních programů je však zapotřebí, aby si firmy a organizace dávaly pozor na skutečnost, že jako podkladovou licenci lze použít pouze firemní licenci, např. Windows XP Professional nebo Windows Vista Business/Ultimate. Nelze použít Home edice, které nejsou považovány za podkladové licence. Výjimku tvoří licence určené pro akademické instituce, které mohou použít jako podkladovou licenci i licence Windows XP Home nebo Windows Vista Home Basic nebo Home Premium.

6.    Otázka: Modelová situace: uživatel má notebook s OEM licencí Microsoft Windows Vista Home Premium. Pokud si koupí Upgrade na Microsoft Windows 7 Home Premium, týká se nastalá licence opět pouze tohoto konkrétního počítače nebo lze po vypršení životnosti přenést licenci Windows 7 na jiný, např. nový počítač? Co se stane v případě výše popisovaném, pokud se změní hardware v/mimo záruční lhůtu onoho počítače?

Lukáš Křovák: Ano, krabicovou upgrade licenci je možné přenést na jiný počítač, který má opět vhodnou podkladovou licenci (Windows XP nebo Windows Vista), za předpokladu jejího odinstalování z předchozího počítače. V případě výměný HW komponent u počítače pokrytého krabicovou upgrade licencí je možné provést reaktivaci s novými komponentami.

7.    Otázka: Liší se aktivace produktu u OEM a plné verze software?

příloha_ovladnete_sva_data

Lukáš Křovák: Neliší, v obou případech je nutné provést aktivaci systému. Jediný rozdíl u některých typů licencí je předaktivace systému výrobcem počítače, který má přímou smlouvou se společností Microsoft. V těchto případech je licence systému Windows již aktivována a uživatel tak nemusí povádět aktivaci sám.

8.    Otázka: Jak je ošetřen přenos plné verze Microsoft Windows 7? Je v tomto případě možné software nějakým způsobem deaktivovat tak, aby aktivace byla poté možná opět přes internet?

Lukáš Křovák: Ne, bohužel žádný způsob deaktivace systému Windows neexistuje. Je zapotřebí v případě re-aktivace využít aktivační linku společnosti Microsoft.

Byl pro vás článek přínosný?