Hlavní navigace

Windows 7 dle IDC podpoří českou ekonomiku

16. 7. 2009

Sdílet

Microsoft zveřejnil výsledky nezávislé studie společnosti IDC věnované vlivu připravovaného operačního systému Windows 7 na celosvětovou ekonomiku.

Windows 7 dle IDC podpoří českou ekonomiku



Z výsledků studie vyplývá, že do konce roku 2010 zajistí Windows 7 práci celkem sedmi milionům lidí v IT odvětví. Podle odhadu IDC pak partneři společnosti Microsoft, výrobci hardwaru, softwaroví vývojáři a poskytovatelé IT služeb vygenerují tržby v celkové hodnotě 320 miliard amerických dolarů.

příloha_ovladnete_sva_data

V České republice podle analýzy IDC přispějí Windows 7 k zachování a vytvoření celkem 34 000 pracovních míst v IT oblasti. České firmy přitom na každou korunu, kterou Microsoft utrží za prodej licencí Windows 7, prodají zařízení, software a služby v hodnotě 19,18 koruny. Odhad pozitivního vlivu Windows 7 na českou ekonomiku je dvojnásobný ve srovnání s údaji IDC pro rok 2007, kdy Microsoft na každou korunu svého obratu vytvořil pro české firmy ekonomické příležitosti v hodnotě deseti korun.

IDC předpokládá, že se do konce roku 2010 prodá v celé Evropské unii více než 50 milionů kopií Windows 7. Ve stejném období bude s Windows 7 pracovat více než 1,5 milionu zaměstnanců v IT odvětví, to je přibližně 18 procent celkového počtu IT odborníků v zemích EU. Jejich zaměstnavatelé ve spojitosti se zahájením prodeje Windows 7 získají za první rok od uvedení systému tržby v odhadované výši 70 miliard Euro.  Největší podíl na tržbách ponesou malé a střední firmy, pro které aktuální ekonomická situace představuje největší hrozbu.

Samotná Windows 7 se přitom budou v roce 2010 na celkové útratě firem i jednotlivců v IT oblasti podílet pouze jedním procentem. Toto jedno procento výdajů ale zajistí práci pro 18 procent zaměstnanců v IT a přispěje k tvorbě nových pracovních míst. IDC odhaduje, že v zemích Evropské unie vznikne v následujícím roce díky Windows 7 až 40 000 nových pracovních příležitostí. Start Windows 7 prospěje i státnímu rozpočtu díky zvýšeným odvodům přímých i nepřímých daní českých firem v oblasti informačních technologií a firem, které moderní technologie využívají a budou nakupovat nový hardware, software a služby spojené se zaváděním nového operačního systému.


Celosvětová zjištění studie IDC:

-    177 milionů kopií Windows 7 se prodá za první rok jejich dostupnosti
-    18,52 dolaru získají partneři společnosti Microsoft za každý dolar utržený Microsoftem za Windows 7
-    320 mld. USD utrží ekosystém spojený se společností Microsoft v roce 2010 ve spojitosti s uvedením Windows 7
-    19 % IT odborníků bude mít práci spojenou s Windows 7

Byl pro vás článek přínosný?