Hlavní navigace

Windows 7 bude v Evropě dražší. Ne však kvůli sporům Microsoftu s EU

5. 7. 2009

Sdílet

Microsoft popřel nedávné domněnky o tom, že evropští spotřebitelé budou platit za Windows 7 vyšší cenu kvůli sporům softwarového giganta s Evropskou komisí.

Microsoft: Na vyšší cenu Windows 7 v Evropě nemá vliv náš spor s EU

 

„Nic z celého sporu nebude působit na výši ceny Windows 7 v Evropě," řekl pro Financial Times Bill Veighte, senior viceprezident sekce Windows v Microsoftu. Veighte tak jasně odmítl spekulace některých médiích o vyšší ceně evropských Windows 7 oproti jeho americké verzi. Důvodem vyšší ceny není antimonopolní spor s evropskými regulátory, ale sazba daně z přidané hodnoty. Například cena plné verze Windows 7 Home Premium se bude v USA prodávat za 200 amerických dolarů, zatímco například ve Velké Británii to bude v přepočtu 245 USD. Microsoft však ohlásil, že hodlá minimálně do konce roku 2009 prodávat operační systém Windows 7E (E je zde pro označení evropské verze) s téměř poloviční slevou.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Nepříjemností pro evropské uživatele (krom placení DPH) je také nemožnost zakoupit si levnější upgrade verzi operačního systému Windows 7. Ta se doposud prodávala u většiny operačních systému Windows a spočívala v prostém upgrade ze staršího OS na nový. Američtí uživatelé používající Windows Vista či XP si tak budou moci pořídit Windows 7 za výrazně nižší cenu. V Evropě to nepůjde právě důsledkem antimonopolních sporů Microsoftu s Evropskou komisí, které vyústily v odstranění IE z operačního systému. Jelikož tomu tak ve starších vydáních Windows nebylo, Microsoft bude prodávat pouze úplně nové Windows 7E určené k čisté instalaci bez IE8.

 

Byl pro vás článek přínosný?