Hlavní navigace

WinDirStat vám pomůže okamžitě uvolnit místo na disku

18. 6. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Chcete-li na počítači hrát nejnovější počítačové hry, musíte mít nejen výkonný stroj, ale i dostatečnou volnou kapacitu na pevném disku. Nástroj WinDirStat vám ukáže, které soubory zabírají na pevném disku nejvíce místa.

Hra Grand Theft Auto V byla nedávno konečně vydána i pro počítače a je to bezpochyby definitivní verze této hry, a to včetně opěvované podpory pro rozlišení 4K s vlastním editorem videa a nepřeberným množstvím nastavení grafiky. (V této hře si dokonce můžete nastavit i kvalitu zobrazení trávy a k dispozici jsou i techniky pro nastavování měkkých stínů!)

Za všechny tyto báječné funkce a pokročilou grafiku budete muset něčím zaplatit. V tomto případě se jedná o velikost místa na disku, kterou hra zabere. Počítačová hra GTA V totiž potřebuje minimálně 60 GB místa na disku, což je skutečně hodně. Když jsme se pokoušeli tuto hru poprvé nainstalovat, neměli jsme na pevném disku SSD jednoduše dostatek místa a i po odstranění několika starších her, které jsme hráli, jsme po instalací této nové hry měli na disku docela těsno. Vzhledem k tomu, jak se svět GTA načítá, jsme s naprostou jistotou nechtěli hru umisťovat na klasický rotující pevný disk.

Chtělo by to nějaký vhodný nástroj, který by dokázal zobrazit, co nám na disku spotřebovává tolik místa. A jeden takový nástroj vám nyní chceme představit. Jedná se o program WinDirStat, který je k dispozici zdarma (i když případné dary jsou samozřejmě velmi vítány!). Tento program prověří váš disk a následně vám ukáže, co na disku spotřebovává jeho kapacitu. Grafika je skutečně úchvatná, protože se jednotliví "viníci" zobrazují v podobě různých bloků, takže výsledný přehled získáte velmi rychle – prakticky na první pohled. Po klepnutí na libovolný blok se pak zobrazí podrobnější informace o tom, kam veškerá volná kapacita disku tak najednou zmizela – nicméně v tomto případě jsme stejně hledali pouze ty největší provinilce.

Ty velké bloky se stejnou barvou představovaly složky, které na našem disku SSD zabíraly nejvíce místa

příloha_ovladnete_sva_data

Samotné prohlížení disku trvá asi minutu. Hned poté máte naprosto jasno, které obrovské soubory , které jste kdysi na disk SSD uložili a poté jste na ně hned zapomněli, naprosto zbytečně zabírají na disku cenný prostor. Může se jednat kupříkladu o zapomenuté obrazy virtuálních počítačů. Mohou se zde najít soubory s hudbou či soubory videa, které jsou vhodnější pro klasické pevné disky, které jsou sice pomalejší, ale zato mají větší kapacitu. Nebo počítačové hry instalované přes Origin či uPlay, které snadno přehlédnete, když odstraňujete hry nainstalované pro Steam.

Za několik minut můžete díky tomuto nástroji odstranit z disku SSD klidně i 100 GB souborů. Pak již vám skutečně nestojí nic v cestě, abyste si nainstalovali Grand Theft Auto V a večer se proháněli po ulicích Los Santos, a to v maximální realitě, jakou vám může počítačová hra poskytnout.

Byl pro vás článek přínosný?