Hlavní navigace

Wi-Fi telefon pro Skype

1. 5. 2007

Sdílet

Skype je v současnosti nejznámější službou internetové telefonie, což dokládá mimochodem zájem o akvizici firmy m...


Skype je v současnosti nejznámější službou internetové telefonie, což dokládá mimochodem zájem o akvizici firmy mamutí společností eBay. Přesto hrozí Skypu konkurence ze strany jiných poskytovatelů VoIP. Podle průzkumu společnosti Sandvine je dnes polovina všech minut provolaných přes internetový protokol na celém světě poskytovaná v rámci služeb nabízených přímo operátory telekomunikačních služeb, např. BT Communicator.
Skype má dva velké a zcela zřejmé problémy a navíc několik jiných, které tak zřejmé nejsou, přesto existují. IT manažeři považují tuto technologii za nedostatečně zabezpečenou a zákazníci neradi používají mikrofon a sluchátka připojená k počítači. První problém řeší firma Skype plány na speciální verzi technologie pro podnikové využití, zákaznické námitky se pokouší odrážet pomocí speciálních přístrojů určených přímo pro usnadnění skypové komunikace. Zajímavým a na pohled pravděpodobně nejhezčím zástupcem této kategorie je telefon značky Netgear, který vám zde chceme představit.
Snaha se cení Na pohled vypadá SPH101 dobře, přinejmenším ve srovnání s konkurenčními Wi-Fi telefony. I mezi mobilními přístroji by nepůsobil Netgear úplně zastaralým dojmem, ačkoli je s rozměry 11 x 4,6 x 2,1 cm a hmotností 113 g větší a těžší než většina telefonů současné generace. Zato má pěkný bílý kryt a barevný displej s úhlopříčkou 4,5 cm. Doba hovoru činí 2 hodiny, v pohotovostním stavu vydrží přístroj 20 hodin. To není žádná ohromující hodnota, většina Wi-Fi telefonů je na tom ale podobně. Pokud telefon člověk používá často (což by měl, jinak se totiž investice nevyplatí), je nutné dobíjet baterii prakticky neustále. K napájení slouží USB konektor, lze dobíjet ze sítě i z PC.

Práce s telefonem

Základní parametry telefonu jsme probrali, jak se s ním ale pracuje? Netgear zaslouží pochvalu za snadné úvodní nastavení, které často bývá bolavým místem podobných přístrojů. Software pro Skype už je v telefonu nainstalovaný výrobcem, hned po zapnutí začne přístroj vyhledávat přípojné body.
Následujícím krokem je výběr vhodného přípojného bodu. Telefon sám detekuje šifrovací systém a požádá o šifrovací klíč WEP nebo WPA (typ klíče se nedozvíme, většině uživatelů na něm stejně nezáleží). Poté přístroj požádá o uživatelské jméno a heslo pro Skype.
Nastavení tedy není nijak náročné, pokud pomineme skutečnost, že je nutné zadat dvě hesla a uživatelské jméno, to vše pomocí standardní uživatelské klávesnice. Kupříkladu v našem případě má WPA klíč 16 číslic, uživatelské jméno 9 písmen a heslo 8 znaků kombinujících čísla i písmena. Mezi velkými a malými písmeny a čísly se přepíná hvězdičkou a zadání všech tří údajů si tak vyžádalo 64 stisků tlačítek klávesnice plus několik potvrzení pomocí klávesy OK. Pokud cokoli popletete, musíte heslo psát celé znovu. Při jednorázovém nastavení, které není nutné opakovat, by to nevadilo, to by si ale musel telefon uložit všechny údaje do paměti. Bohužel to tak nefunguje jakmile se vybijí baterie, je nutné zadat uživatelské jméno a heslo znovu. Naštěstí si přístroj pamatuje alespoň WPA klíč.

Telefonování

Po připojení se na displeji zobrazí hodiny, zbývající stav kreditu pro Skype, stav baterie a indikátor Wi-Fi signálu.
Samotné telefonování je snadné, do paměti se vejde 200 kontaktů, možná je samozřejmě i přímá volba (nezapomeňte před samotným číslem uvést mezinárodní kód). Kvalita přenosu je typická pro Skype, tudíž nevalná za přijatelnou ji lze označit zhruba v polovině případů. Reproduktor i mikrofon fungují dobře.
Také změna nastavení je jednoduchá, stačí krátce stisknout hlavní vypínač a můžete změnit svůj Skype status (bohužel jen na přednastavené hodnoty, nelze vytvořit vlastní zprávu), editovat vlastní profil nebo přejít k jiné Wi-Fi síti.
Největším nedostatkem přístroje je jeho vyšší cena, která přesahuje 5 000 Kč bez DPH. Telefon je tak určen především pro milovníky technologických hraček, kterou bezesporu umocňuje i skutečně povedený design přístroje. Internetový prohlížeč se na první pohled u telefonu nejeví jako nezbytná výbava, bez něj ale nelze použít telefon pro komunikaci s Wi-Fi hotspoty nelze se na nich totiž zaregistrovat.


Netgear SPH101 Skype Wi-Fi Phone

Pokud sháníte samostatný bezdrátový přístroj pro komunikaci s programem
Skype, mohl by vás Netgear SPH101 Skype zaujmout s počítačem komunikuje
prostřednictvím Wi-Fi technologie.

Povedený design
Wi-Fi technologie Kratší životnost baterií
vyšší cena
nepamatuje si přihlašovací údaje
Cena vč. DPH: 5 220 Kč
Zapůjčil: Netgear, www.netgear.com

Byl pro vás článek přínosný?