Hlavní navigace

Wi-Fi odolávající větru, dešti...

1. 6. 2007

Sdílet

S moderními Wi-Fi jednotkami vás na stránkách PC Worldu seznamujeme pravidelně, na trhu jsou aktuálně produkty nabíz...


S moderními Wi-Fi jednotkami vás na stránkách PC Worldu seznamujeme pravidelně, na trhu jsou aktuálně produkty nabízející přenosy postavené na bázi 802.11n. Nyní vám ale představíme zařízení, pro které není stěžejní nabídnout nejmodernější standard přenosu dat.
GWP-106VE prodávaný pod značkou StraightCore je totiž přístupovým bodem určeným pro venkovní použití. Tomu jednoznačně odpovídá jeho konstrukce a dodané příslušenství. Elektronika GWP-106VE je schována v plastovém voděvzdorném pouzdře, vybaveném třemi stavovými indikátory a na zadní straně umístěného konektoru RJ-45. K jednotce náleží modul osazený dvěma porty, jehož prostřednictvím je realizováno napájení přístupového bodu. Dvouportový modul je napájen z dodaného zdroje, přístupový bod pak kabeláží z modulu, podporuje totiž napájení po Ethernetu (PoE). V základním provedení je jednotka dodávána bez integrovaného přepínače. Integrovaný 4portový přepínač je v nabídce jako volitelné příslušenství. V dodaném balení je ještě přítomna sestava pro venkovní uchycení panelu.
Jednotka je konstruována na výšku a integruje panelovou anténu se ziskem 14 dB. S pomocí firmwaru a jednoduše prostřednictvím webového rozhraní lze navíc řídit celkový vyzářený výkon. GWP-106VE je dále jednak "klasickým" přístupovým bodem nabízejícím standardy 802.11b a g (přenos až 54 Mb/s), ale pracuje také v režimu klient a taktéž nabízí funkcionalitu WDS/bridge pro případné propojení jednotek GWP-106VE.
Zabránit neautorizovanému přístupu do sítě můžete aktivací několika nastavení. Samozřejmě firmware přístupového bodu nabízí nejjednodušší 128bitové WEP šifrování, které patrně ihned nahradíte standardem WPA se sdíleným klíčem. V podnikovém prostředí můžete uplatnit také autentizaci proti RADIUS serveru. K dispozici je rovněž filtrování MAC a překlad adres. Firmware přístroje ale nabízí i další možnosti jako například QoS nebo funkcionalitu DHCP serveru pro automatické přidělování IP adres.
Ač je GWP-106VE určen spíše pro realizaci sítí v méně přístupných oblastech či pro venkovní propojení firemních budov, lze jej doporučit i domácím uživatelům, kteří jsou od signálu více vzdáleni. Ti totiž často uvažují o kombinaci tradičního přístupového bodu a externí antény. GWP-106VE je v tomto případě za sympatickou cenu 2 725 Kč bez DPH zajímavou alternativou. Mnohé také potěší lokalizovaný obsáhlý manuál.

StraightCore GWP-106VE

Bezdrátový přístupový bod vybavený
integrovanou anténou je konstruován pro
venkovní nasazení, jednotka je voděvzdorná.
Integrovaná 14dB anténa Ň vodovzdorná konstrukce Ň cena
Starší Wi-Fi standard
Cena vč. DPH: 2 725 Kč
Zapůjčil: Satca, www.straightcore.net

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku