Hlavní navigace

Warcraft III: The Frozen Throne

15. 11. 2003

Sdílet

Vynikající fantasy realtimová strategie Wacraft III se stále těší velkému zájmu širokého hráčského publika. Není tedy divu, že se autoři rozhodli vydat nový datadisk, který dobrodružství z úžasného světa Azerothu prodlouží o několik dalších hodin.

Rádi brousíte meče, natahujete tětivy, tlučete skřety po hlavě a moudra praotců škrábete za své dlouhé elfí uši? Rádi vyvoláváte dávno mrtvé příšery a magickými rituály je ženete vpřed na lidskou chásku, drze si hrad přímo před vaší norou stavící? V Blizzardu to vědí…



Pravidelnost je milá věc. Po každém pondělku přijde úterý, po každém lednu únor a po každé hře do Blizzardu datadisk. Platí to tak dlouhá staletí, proč by to mělo přestat zrovna dnes? The Frozen Throne je přídavek slušně vychovaný, a tak dělá přesně to, co od něj očekáváme. Rozšiřuje původní příběh, přináší cosi nového do staré hry, vylepšuje pár drobností, které nám dříve rozšafně pily krev, a protahuje tím starou zábavu o dalších pár týdnů.



Příběh datadisku začíná tam, kde končí původní hra, nese se ve stejném duchu a je vyprávěn stejnými technikami. Zase si projdete několik kampaní, přičemž opět pokaždé tlučete po hlavách ty, jež jste ještě před chviličkou ovládali. Nejprve se v roli nočních elfů dozvíte, že pouštět uvězněné démony na svobodu se nedělá (a nevyplácí), vzápětí se coby hrdinný zástupce aliance krvavých elfů a lidí pustíte do boje s nemrtvými a jinou havětí, a nakonec se vžijete do nemrtvé kůže starého známého Arthase, abyste konečně ovládli svět (tak trochu). Pak je tu kampaň čtvrtá, bonusová, hned od začátku přístupná, a ta je… jiná. Blizzard se na ní snaží demonstrovat otevřenost warcaftovského enginu a úžasné možnosti nového editoru, a tak vás v ní nečeká strategie, nýbrž erpégéčko – fakt skoro čistokrevné akční RPG diablovitého střihu. Máte jediného hrdinu, který plní rozmanité úkoly, vydělává peníze, šplhá po úrovních, tu si vyčaruje pomocnou příšeru, tu se k němu někdo přidá atd. Originální, zajímavé… ale žádný zázrak, řekli bychom.



Datadisky od Blizzardu mají své zákonitosti a The Frozen Throne se jich drží jak nakažené klíště veselého tlouštíka. Za prvé – úpravy multiplayeru. Myslíte-li to se souboji více lidí vážně, není co řešit, upalujte do krámu. Nové mapy, módy, žebříčkový systém, klany, lepší vybalancování stran, pár úprav v ovládání – bez toho holt (minimálně na internetu) nepřežijete. Za druhé – rozsah. Zmiňované kampaně se svou délkou hravě vyrovnají těm původním, což je na datadisk celkem fajn. Za třetí – novinky z kategorie všeobecných. Těch je decentně poskrovnu, ale potěší. Nová rasa (vodní havěť, krátce si za ni zahrajete, většinou bude ale proti vám), nové druhy jednotek a hrdinů, již zmíněné doladěné ovládání (konfigurovatelné klávesy, konečně je možno do výrobních front kromě jednotek dávat i upgrady, stavitelům můžete zadat konstrukci více budov za sebou) atd. Vylepšený je rovněž editor – kromě normálních map můžete vytvářet i kampaně včetně animovaných scén a namluvení, takže si jednak můžete tunu zábavy zplichtit doma po večerníčku, jednak je tu reálná šance, že si budete moci pár (desítek) uživatelských kampaní natahat z internetu a uhrát se k smrti.



S hodnocením toho všeho je potíž – The Frozen Throne je prostě… datadisk. Žádné superoriginální novinky, žádné velké změny, prostě obří nášup téhož, co nás ve Warcraftu III bavilo… a nebavilo. A to je ono. Také vás děsí klikací orgie? Obří nepřehledné boje, kde si desítky vašich jednotek dělají, co chtějí, protože je prostě nelze ukočírovat? Grafika, jejíž svéráznost vám připadá milá jen do té doby, než zjistíte, že vážně nevíte, co je co? Smůla! The Frozen Throne nic z toho nemění, nic neupravuje, a jestli jste ve finálních misích Warcraftu III cítili frustraci, tady se vám ty (ne)milé pocity nostalgicky vrátí. Pokud vám ale jeho systém přišel dokonalý, pokud jste často zoomovali kamerou, abyste své rozkošné příšery viděli zblízka a ze všech úhlů, volejte sláva a instalujte. Země ledu a smrti čekají.





Výrobce: Blizzard Entertainment

Vydavatel: Vivendi Universal Games

Minimální konfigurace: CPU 400 MHz, 128 MB RAM, HDD 550 MB, 3D karta 8 MB

Doporučujeme: CPU 1,4 GHz, 256 MB RAM, HDD 550 MB, 3D karta 32 MB

Multiplayer: ano

Internet: http://www.blizzard.com/war3x

Verdikt: Jestli hrajete dnem i nocí jenom Warcraft III, je pro vás The Frozen Throne povinnost. Jestli vás zas tak moc nevzal, ruce pryč.



Hodnocení: 70 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku