Hlavní navigace

Wacom přezbrojuje

18. 9. 2007

Sdílet

Amos Software, tuzemský dodavatel grafického a DTP software a hardware, uvedl na český a slovenský trh nové tablety Bamboo od společnosti Wacom. Inovace se dotkly také profesionální řady Intuos3.

příloha_ovladnete_sva_data

Společnost Wacom se rozhodla sjednotit tablety pro domácí, kancelářské a poloprofesionální uživatele do jedné produktové řady. Název Bamboo tak spojuje všechny tři nové modely nicméně každý z nich si klade za cíl oslovit odlišnou cílovou skupinu.


Bamboo One
Práce a ovládání počítače nemusí být nudnou záležitostí, s Bamboo One je mnohem kreativnější. A to nejen v kreslících programech nebo programech pro domácí úpravu fotografií, ale také v kancelářských aplikacích a v ovládání počítače samotného. Díky absolutnímu pozicování tabletu, kdy se plocha tabletu rovná ploše monitoru, je navigace v systému rychlejší a intuitivnější. S tabletem je dodáván kreslící software, který je vhodný pro všechny začínající kreslíře a výtvarníky a samozřejmě také pro děti. V novém kancelářském balíku Microsoft Office 2007 najde tablet také své uplatnění. Součástí aplikací jsou nové nástroje pro pero. Bez instalace dalšího software je možné anotovat dokumenty, skicovat nebo kreslit. Korektury jsou tak efektivnější, srozumitelnější a především rychlejší. Ovladač tabletu Bamboo One podporuje jak Windows Vista, tak zcela nově i operační systém Mac OS.



Bamboo Fun
Pod názvem Bamboo Fun se skrývají dva modely: Bamboo Fun Small (A6 Wide) a Bamboo Fun Medium (A5 Wide). Už softwarové vybavení napovídá, komu jsou Bamboo Fun určeny. Hlavní aplikací v balení je Adobe Photoshop Elements, který je nástrojem pro práci s fotografiemi. Tablety jsou navíc vybaveny čtyřmi konfigurovatelnými tlačítky, na které lze nastavit nepřeberné množství funkcí, např. otevírání aplikací, klávesové zkratky atd.. Dalším nástrojem usnadňujícím práci je Touch Ring, který je rovněž umístěn na tabletu. Slouží k rolování stránky (např. v internetovém prohlížeči) anebo k zoomování (např. právě v Adobe Photoshop Elements). Pero je vybaveno dvěma tlačítky, která lze konfigurovat, a gumou. Pera všech tabletů Bamboo využívají technologii Wacom Penabled. V praxi to znamená, že pera jsou bezdrátová a také bezbateriová.



Řada Intuos3
U příležitosti 25. výročí založení firmy přichází Wacom se speciálními modely Intuos3 Special Edition. Tato edice je dostupná ve dvou velikostech: A5 Wide a A4 regular. Od standardní řady Intuos3 se odlišuje černým provedením a bonusovým nástrojem v balení. Tímto přidaným nástrojem je Intuos3 Airbrush, pero pro americkou retuš, které je nejpopulárnějším doplňkovým perem řady Intuos3. Funkce Intuos3 Airbrush jsou podporovány nejpoužívanějšími grafickými (Adobe Photoshop od verze 7) a kreslícími (Corel Painter) aplikacemi.
Vedle aktivní plochy tabletu je umístěno osm konfigurovatelných tlačítek a dva dotekové proužky. Zvyšují komfort práce s tabletem, zrychlují plynulost práce a zjednodušují dostupnost nejpoužívanějších funkcí. Tlačítka je možné nastavit pro každou aplikaci zvlášť, čímž je lze přizpůsobit potřebám jednotlivých aplikací. Dotekový proužek funguje v kancelářských aplikacích jako scrollovací kolečko myši. V grafických aplikacích jej lze nastavit jako lupu. Tato možnost nastavení je pomocníkem při úpravě fotografií. Díky dotekovému proužku je přechod mezi detailem obrázku a jeho celkovým zobrazením velmi rychlý a jednoduchý. V nemalé míře opět přispívá k urychlení práce. Konfigurovatelná jsou také tlačítka pera. Standardně nahrazují tlačítka myši (dvojklik a pravý klik). Jednou z dalších možností nastavení je vytvoření tzv. pop-up menu, které lze přiřadit k některému z tlačítek pera. Do pop-up menu je možné vložit otevírání oblíbených aplikací, klávesové zkratky apod.. Toto menu je potom dostupné na libovolném místě v počítači pouhým kliknutím tlačítka, což opět urychlí přístup k důležitým a často používaným funkcím.

- - David Zajíc

Byl pro vás článek přínosný?