Hlavní navigace

W40k: Dawn of War–Soulstorm

1. 12. 2008

Sdílet

Druhý standalone datadisk opět rozšiřuje herní možnosti úspěšné strategie podle stolního Warhammer 40K. Datadi...


Druhý standalone datadisk opět rozšiřuje herní možnosti úspěšné strategie podle stolního Warhammer 40K.

Datadisk nepřináší kromě dalších dvou ras a hezčí globální mapy prakticky nic nového. Nováčky na herní scéně jsou temní Eldaři a řád fanatických sester, tzv. Sisters of Battle. Dohromady se nám tak zvedá celkový poměr frakcí z původního Dawn of War na devět, což je rozhodně pozitivní fakt, protože to lépe zapadá do chaotického světa Warhammeru, který je doslova prošpikovaný desítkami soupeřících frakcí. Otázkou ovšem zůstává, co to přinese hráčům. Jak temní Eldaři, tak Sisters of Battle jsou velmi pečlivě navržené rasy, které nejsou vhodné pro začátečníky. To je trochu dvousečná zbraň, neboť zpočátku působí systém jejich rozvoje dost zmateně a rasy tak mohou neprávem upadnout v rychlé zapomnění.
Nejen rasy, ale celá kampaň je koncipována spíše pro ostřílené hráče Dawn of War než pro úplné nováčky. Ostříleným hráčům se tak nabízí napínavá hra, která kromě průměrného rozšíření přináší do posledního okamžiku nerozhodnuté bitvy, jejichž finální dojem kazí pouze nevyhnutelná stereotypnost RTS hraní. Model vítězství zůstává zachován z předchozích verzí a plně respektuje pravidla světa Warhammeru 40K, zvítězit je tedy možné buď totální anihilací nepřítele, za což budete ve finále odměněni vtipnou dramtickou animací, nebo pomocí takzvané dominance, tedy zrekvírovaním a udržením nadpoloviční většiny strategických bodů po určitý čas. Rozdíly mezi náročností jednotlivých map jsou minimální a zaregistrujete je pravděpodobně pouze v podobě většího náporu nepřátel na samém začátku hry. Z tohoto modelu se na-
štěstí vymykají rozhodující boje o domovské provincie, při nich se zapotíte opravdu důkladně.
Sečteno a podtrženo: s třetím datadiskem jsme vcelku spokojeni. Kdo by ale čekal revoluci nebo alespoň překvapení na každém kroku, ať si raději koupí plato kindervajíček a rozsype je náhodně po bytě – cenově to vyjde tak nastejno a požitek z toho bude mít pravděpodobně větší.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku