Hlavní navigace

Vzdálený přístup k souborům ve dvou variantách - 1.díl

31. 1. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Potřebujete nějaký soubor, ale zapomněli jste jej nahrát do Dropboxu? Máme pro vás záložní variantu vzdáleného přístupu, která vám v takových případech pomůže.

Již nesčíslněkrát jsme v našich návodech hovořili o tom, jak důležitá je synchronizace souborů na všech námi používaných zařízení. Jenomže co naplat, synchronizaci můžeme provádět pouze tehdy, pokud námi vytvořené soubory umístíme na to správné místo, odkud bude provedení synchronizace možné. Pokud se to nepodaří, je dobré mít k ruce záložní plán, který nám zajistí vzdálený přístup ke kriticky důležitým souborům.

Dříve jsme hovořili o vzdálené ploše, k níž se přistupuje přes internetový prohlížeč Google Chrome. V tomto návodu vám nabízíme další dva způsoby, které dokážou zajistit vzdálený přístup a které využívají aplikace a služby, které již pravděpodobně dávno používáte.

Zavolejte počítači

Aplikace Pushbullet nyní disponuje funkcí Remote Files, která umožňuje vzdálený přístup k vašemu počítači

Do oblíbené aplikace Pushbullet, která slouží ke sdílení médií, nedávno přibyla k již tak dlouhému seznamu funkcí pro výměnu souborů funkce pro vzdálený přístup. Tato nová funkce se označuje Remote Files a zajišťuje přístup k souborům uloženým na počítači ze zařízení s operačním systémem Android.

Pokud chcete funkci Remote Files používat, budete potřebovat jednak aplikaci Pushbullet for Android, jednak speciální program od firmy Pushbullet, protože rozšíření pro internetový prohlížeč v tomto případě nelze použít.  

Jakmile si tedy stáhnete a zprovozníte obě aplikace, přesuňte se k programu spuštěnému v operačním systému Windows na vašem počítači a zde se přesuňte do nabídky Settings. V okně se pak přesuňte úplně dolů a povolte možnost Remote Files access.

Poté nechte svému mobilnímu zařízení několik minut na to, aby zjistil, že váš domácí počítač je přiřraven k poskytnutí vzdáleného přístupu. Poté spusťte na svém mobilním zařízení aplikaci Pushbullet, klepněte v levém horním rohu na zde se nacházející ikonu a z panelu pro navigaci, který se nyní zobrazí, vyberte možnost Remote Files. Zde byste nyní měli vidět název svého počítače. Když nyní na tento název klepnete, získáte úplný přístup k souborům uloženým ve složce pro váš uživatelský účet (aplikace Pushbullet nedokáže přistupovat k systémovým souborům).

Při používání aplikace Pushbullet nesmíte zapomenout na jednu stěžejní věc – váš počítač musí být spuštěný a musí být připojen k Internetu. V opačném případě nebude možné k němu vzdáleně přistupovat z mobilního telefonu.

Funkce Remote Files je k dispozici zdarma, ovšem umožňuje přenášet pouze soubory o maximální velikosti 25 MB a sama firma, která aplikaci vyvíjí, udává, že je tato funkce určena pro omezený počet přenosů za měsíc (ovšem zatím neuvedla, jaký je maximální počet těchto přenosů). Těchto omezení se můžete samozřejmě zbavit, ale připravte si poplatek ve výši cca 1 000 Kč za rok, popřípadě cca 130 Kč za měsíc.

Cloud24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?