Hlavní navigace

Vytvořte si vlastní sadu pro zabezpečení počítače - zdarma! - 3.díl

5. 3. 2016

Sdílet

 Autor: © Daevid - Fotolia.com
Věnujte o víkendu svému počítači trochu času a zve vlastním zájmu si jej zabezpečte, a to zcela zdarma!

Předcházející díl

 

Pokud máte počítač, jste cílem možné nežádoucí pozornosti všech možných nekalých živlů. Prostě potřebujete nějaký software, pomocí něhož byste si svůj počítač zabezpečili. V tomto seriálu vám postupně představíme zdarma dostupný antivirus, antispyware a firewall, dále doplňky pro zabezpečení internetového prohlížeče, nástroj pro rodičovskou kontrolu, program pro automatickou aktualizaci aplikací nainstalovaných na počítači a konečně službu pro vzdálené uzamknutí notebooku.

Mějte v záloze další antivirové řešení

I ten nejlepší antivirový program může zažít nepříjemné chvilky při odhalování odolného a v operačním systému velmi dobře ukrytého a zakořeněného malwaru. Když si tuto skutečnost uvědomíte, určitě nám dáte za pravdu, že není od věci mít v záloze nějakou další antivirový program.

Malwarebytes dokáže odstranit rootkity a další škodlivé programy, které jiné antivirové programy nedokážou zachytit. A co je nejlepší – tyto programy můžete provozovat vedle již nainstalovaných klasických antivirů.

Další úroveň ochrany před útoky z Internetu poskytuje program Malwarebytes Anti-Malware Free. Tento program sice není ve skutečnosti určen k tomu, aby plnil roli hlavního antiviru ve vašem počítači, ale s úspěchem jej můžete využívat vedle jiných antivirových programů. Velké uznání a respekt si vydobyl poskytováním nadprůměrné ochrany právě proti útokům typu "zero-day". Jinými slovy právě tento nástroj dokáže odchytit škodlivé kódy či útoky, které jiné antivirové produkty odhalit nedokážou.

dalším nástrojem, který rozhodně stojí za stažení, je Norton Power Eraser. Jedná se opět o zdarma dostupný nástroj, který se orientuje na zachycování tzv. scarewaru, tj. malwaru, který se vás snaží přesvědčit k zakoupení podezřelých antivirových programů. Tento typ malwaru tradiční antivirové programy často pomíjejí. Firma Symantec, která je autorem tohoto nástroje, vás varuje, že Norton Power Eraser vyhledává malware poměrně agresivním způsobem, který může čas od času označit jako malware i užitečný program. Proto je třeba tento nástroj používat až jako poslední možnost – na druhou stranu se ve vašem arzenálu zbraní proti malwaru bezpochyby stane velmi účinným nástrojem.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?