Hlavní navigace

Vytvořte si vlastní sadu pro zabezpečení počítače - zdarma! - 1.díl

1. 3. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Věnujte o víkendu svému počítači trochu času a zve vlastním zájmu si jej zabezpečte, a to zcela zdarma!

Pokud máte počítač, jste cílem možné nežádoucí pozornosti všech možných nekalých živlů. Prostě potřebujete nějaký software, pomocí něhož byste si svůj počítač zabezpečili. V tomto seriálu vám postupně představíme zdarma dostupný antivirus, antispyware a firewall, dále doplňky pro zabezpečení internetového prohlížeče, nástroj pro rodičovskou kontrolu, program pro automatickou aktualizaci aplikací nainstalovaných na počítači a konečně službu pro vzdálené uzamknutí notebooku.

Úvod

Tvrzení o nutnosti zabezpečení počítače je pravdivé jak dnes, tak před deseti lety, a to i přes velké pokroky v zabezpečení operačního systému Windows, k nimž se tento operační systém postupem času dobral. Při výběru bezpečnostního řešení máte na výběr – buď budete každý rok za ochranu svého počítače platit výrobci programu pro zabezpečení, nebo vezmete takříkajíc zabezpečení svého stroje do vlastních rukou a vytvoříte si svoji sadu pro zabezpečení počítače ze zdarma dostupných řešení. Na následujících řádcích se budeme věnovat právě tomu druhému řešení, tj. způsobu, jak si zabezpečit počítač, aniž byste museli vynaložit jedinou korunu.

Klady a zápory zdarma dostupných řešení

Pokud se rozhodnete, že si svůj počítač zabezpečíte sami a zdarma, pak samozřejmě ušetříte nejednu korunu, ale na druhou stranu se připravte na to, že se v žádném případě nejedná o univerzální řešení. Když si totiž koupíte placený antivirový program, obvykle k němu dostanete i nějakou formu zákaznické podpory. U zdarma dostupných produktů se musíte při řešení problémů často spolehnout sami na sebe. Jinými slovy to znamená, že u zdarma dostupných řešení budete muset vsadit na kombinaci různých nástrojů, takže často budete muset nějaký čas zkoušet, abyste našli tu nejlepší sadu nástrojů, kterýá bude přesně vyhovovat vašim potřebám. Na druhou stranu placené sady vám zaručí přístup k bezproblémovým a univerzálním řešením.

Zdarma dostupné produkty rovněž rády přidávají do internetových prohlížečů různé panely nástrojů a další doplňky, které často vůbec nepotřebujete. Někdy zdarma dostupné nástroje rovněž obsahují reklamu, kteár pomáhá tvůrcům těchto nástrojů platit jejich účty. Někdy je možné se s reklamami či různými potenciálně nechtěnými doplňky smířit jako s určitou daní za to, že máte k dispozici nástroj zdarma, někdy mohou být takové doplňky poměrně agresivní. Proto vždy mějte na paměti, že když instalujete zdarma dostupné programy, abyste zkontrolovali, zda zároveň s ním neinstalujete nějaký nechtěný program, který často bývá v instalačním programu označen standardně tak, že se má instalovat zároveň s vámi požadovanou aplikací.

Pokud se tedy dokážete přes výše popisované obtíže a překážky přenést, pak cesta za zdarma dostupnými řešení je pro vás ta pravá – vždyť si představte, kolik peněz ušetříte!

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?