Hlavní navigace

Vytvářejte makra v Excelu pro efektivnější práci s tabulkami - 5.díl

7. 2. 2019

Sdílet

 Autor: (c) Dmitri Mikitenko - Fotolia.com
Prostřednictvím maker můžete opakovaně prováděný sled operací v listu Excelu sloučit do jedné bleskově provedené transakce.

Předcházející díl

 

Makra v Excelu nejsou ničím jiným než miniaturními programy, které realizují rutinně prováděné opakované operace – tím vám ušetří jedna spoustu času, jednak spoustu psaní na klávesnici či pohybů myši. Jeden příklad za všechny – Excel dokáže zpracovat (spočítat) rozsáhlý list Excelu za pouhou desetinu sekundy! Jsou to tedy právě ručně prováděné operace, které jej (a vás) zdržují. A tady přicházejí na řadu makra, která dokážou všechny tyto jednotlivě a ručně prováděné operace sloučit do jedné okamžik trvající transakce.

Příprava: List Master – zápis vzorců

6. Po nastavení hlavní databáze Master už s ničím v této databázi nehýbejte. Pokud budete potřebovat přidat další buňky, pak použijte příkaz Vložit sloupce listu. Pokud například budete potřebovat vložit sloupec pro další daň, pak umístěte kurzoz kamkoliv do sloupce H (s názvem Totals) a následně klepněte na záložku Domů > Vložit > Vložit sloupce listu. Nově vložený sloupec se stane novým sloupcem H a sloupec Totals se stane sloupcem I. Tato operace nijak neovlivňuje činnost makra.

7. Stejnou operaci můžete použít i na řádky. Standardně platí, že pro vkládání řádků dovnitř aktivní oblasti databáze by se mělo provádět s maximální obezřetností. Pokud například máte vzorec =SUM(B3:B20) a vložíte nebo použijete řádek mimo rozsah tohoto vzorce (například řádek B21), pak se data na novém záznamu ve vzorci nenachází a proto se ani nespočítají.

8. Nyní pojďme nastavit rozsah pro vzorec. Do řádku 2 zadejte následující vzorce (jedná se o jednorázovou operaci):

C2: =SUM(C4:C500)

E2: =SUM(E4:E500)

F2: =SUM(F4:F500)

G2: =SUM(G4:G500)

H2: =SUM(H4:H500)

Poté do následujících sloupců vložte tyto vzorce (rovněž se jedná o jednorázovou operaci):

E4: =SUM(C4*D4) a poté zkopírujte vzorec z E4 do E5:E500

F4: =SUM(E4*10%), což je aktuální výše slevy v procentech ve vašem obchodu a poté vzorec z buňky F4 zkopírujte do F5:F500

G4: =SUM(E4-F4)*6,25, kde číslo 6,25 je daň ve vašem regionu,a poté zkopírujte vzorec z G4 do G5:G500

H4: =SUM(E4-F4+G4) a poté zkopírujte vzorec z H4 do H5:H500

Nyní, když máte v listu na příslušném místě všechny vzorce, stačí do sloupce C (Quantity) zadat množství pro každý prodaný počítač (za den, týden nebo měsíc). Pokud dojde ke změně cen, stačí je opravit na nové ve sloupci D. Zbytek databáze pak tvoří buď vzorce, nebo údaje, které se nemění.

Pro výpočet obsahu buněk ve sloupcích a řádcích je třeba zadat příslušné vzorce

ICTrocenka

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?