Hlavní navigace

Vytvářejte makra v Excelu pro efektivnější práci s tabulkami - 3.díl

5. 2. 2019

Sdílet

 Autor: (c) Palabra - Fotolia.com
Prostřednictvím maker můžete opakovaně prováděný sled operací v listu Excelu sloučit do jedné bleskově provedené transakce.

Předcházející díl

 

Makra v Excelu nejsou ničím jiným než miniaturními programy, které realizují rutinně prováděné opakované operace – tím vám ušetří jedna spoustu času, jednak spoustu psaní na klávesnici či pohybů myši. Jeden příklad za všechny – Excel dokáže zpracovat (spočítat) rozsáhlý list Excelu za pouhou desetinu sekundy! Jsou to tedy právě ručně prováděné operace, které jej (a vás) zdržují. A tady přicházejí na řadu makra, která dokážou všechny tyto jednotlivě a ručně prováděné operace sloučit do jedné okamžik trvající transakce.

Příprava: List Master – nastavení data a názvu obchodu

Pokud si budete tvořit svoje vlastní listy Excelu od začátku, začněte hlavním listem Master. Do buňky A1 zadejte vzorec pro zjištění aktuálního data a do buňky B1 pak umístění obchodu (viz obrázek níže).

  1. Do buňky A1tedy zadáte vzorec pro zjištění aktuálního data, konkrétně vzorec =DNES(). V této buňce se tedy vždy bude zobrazovat aktuální datum. Pro jistotu si ještě zkontrolujte, zda skutečně máte umístění obchodu (název pobočky a její číslo) v buňce B1.
  2. Řádek 2 ponechte prázdný. Po zadání údajů, které se nemění a po zadání počátečních proměnných dat použijeme řádek 2 pro celkové součty. Možná vám to připadně zvláštní, nicméně u listů obsahujících makra je tato strategie velmi vhodná, protože tento řádek je neměnný (statický) a je vždy viditelný.
  3. Nyní do řádku 3 zadejte názvy polí (popřípadě jakékoliv jiné údaje týkající se jednotlivých polí). Jedná se tedy o buňky A3 až J3, popřípadě jakýkoliv jiný rozsah,který budete chtít do listu zadat.

Tip: Pokud je text zadávaný do jednotlivých buněk příliš dlouhý, můžete text v buňce zalomit. Tak můžete například do jedné buňky zadat kontaktní údaje obchodu a jednotlivé řádky zalomit. Zalomení (a tedy vložení nového řádku do buňky) se provádí pomocí klávesové zkratky Alt + Enter.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?