Hlavní navigace

Grafický návrh jen na základě slov? Návod, jak pracovat s AI aplikací Microsoft Designer

15. 5. 2023

Sdílet

V poslední době je čím dál patrnější, že se Microsoft rozhodl využít umělou inteligenci na maximum. Dobrým příkladem je internetový prohlížeč Edge, který nejen že je vybaven chatbotem a generátorem obrázků Image Creator, ale brzy obdrží také grafický nástroj Microsoft Designer. Ukážeme, jak s ním pracovat.

Microsoft Designer slouží k vytváření pozvánek, plakátů či dalších vizuálních výtvorů, přičemž na oficiální stránce jej můžeme vyzkoušet již nyní. Zapotřebí je pouze účet u Microsoftu. Pojďme tedy vyzkoušet, co aplikace umí.

Tvorba základních návrhů

Grafické návrhy se generují na základě klíčových slov, která musí být v angličtině. Čím podrobněji naši představu popíšeme, tím více jí pochopitelně odpovídá i samotný výsledek. Nevíme-li si s popisem rady, využít můžeme integrovaného našeptávače, který klíčová slova automaticky navrhne. Pak už jen Designeru dáme několik málo vteřin, během kterých vygeneruje 15 grafických návrhů.

Ke klíčovým slovům je možné přidat také vlastní obrázek, který se stane pevnou součástí vytvářených grafik. Pokud takový snímek nemáme, lze jej vygenerovat pomocí přítomného Image Creatoru. Umělá inteligence u vložených obrázků dokonce sama odřízne pozadí a do grafických výtvorů vloží pouze objekty či postavy. Počítat nicméně musíme také s jistými nedokonalostmi, a například relativně náročné ořezávání vlasů tady zatím pokulhává.

Microsoft Designer má také několik rozumných omezení. Stejně jako u již zmíněného generátoru obrázků, ani zde nelze vytvářet díla zobrazující násilí, erotiku, veřejně známé osobnosti nebo filmové, seriálové či herní postavy. Tento limit nicméně obejdeme nahráním obrázku s libovolným obsahem.

Ačkoliv defaultní rozměr je čtvercového tvaru,zvolit lze také předdefinované velikosti odpovídající sociálním sítím. Možné je rovněž ruční zadání přesné výšky a šířky, přičemž obojí má stanovené maximum na 5000 pixelů.

příloha_ovladnete_sva_data

Editace designu

Vybraný grafický návrh lze dále podrobněji upravovat. Přidat můžeme další tvary, ikony, ilustrace i krátká opakující se videa. Doplnit jdou rovněž obrázky, které lze navíc vylepšit filtry, případně u nich upravit různé parametry (jas, kontrast, saturace…). Dále umělá inteligence umožňuje rozmazat nebo zcela smazat pozadí obrázků, díky čemuž vynikne hlavní figura.

Přiložit můžeme rovněž texty, které jsou dostupné v různých fontech a stylech.Nadto Designer zvládá návrh krátkých textů, kterými můžeme naše dílo doplnit. Ať už do grafiky ale přidáme cokoliv, v pravém sloupci zpravidla najdeme návrhy nového rozložení, do kterého jsou již zahrnuty všechny přidané prvky.

Velký návod, jak pomocí Midjourney vygenerovat obrázek dle libovolného zadání Přečtěte si také:

Velký návod, jak pomocí Midjourney vygenerovat obrázek dle libovolného zadání

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku