Hlavní navigace

Masakr srpem a kladivem! Vyšla „doomovka“ ze socialistického Československa

18. 5. 2023

Sdílet

Česká netradiční hra Hrot, která v sobě spojuje prostředí Československa v roce 1986 a brutální řežbu ve stylu legendárního Doomu, je venku. Energii si v ní doplníte pitím mléka z pytlíku.

Oficiální popis nové hry zní: „Hrot je single-playerová retro FPS zasazená do Československa po jakési pohromě v roce 1986. Ta doba byla temná a strašná a stejně strašná je i tato hra.“

Za vývojem stojí jediný člověk, vývojář s přezdívkou Spytihněv. Hra je postavena na vlastním enginu a napsaná v Pascalu. Grafika odpovídá devadesátkám, ale zato si novinku  zahrajete i na slabších počítačích. Bude stačit integrovaná grafika, dvoujádrový procesor na 2,5 GHz a 2 GB RAM. Hrubé renderování je autorův záměr. Hrot najdete na Steamu nebo na GOGu. Vyjde vás na 14 euro, což je zhruba 330 korun.

Reálie ze socialistického Československa jsou ve hře temné, podobně jako tomu bylo i ve skutečnosti. Místo lékárniček si životy budete doplňovat pomocí pytlíků s plnotučným mlékem. Místo otevřených prostor se můžete pohybovat v labyrintech, navštívíte metro…

příloha_ovladnete_sva_data

Zbraně jsou víceméně standardní. Pistole, samopal vzor 13 či tarasnice. Ale k dispozici budete mít i experimentální sovětské zbraním na baterie. A když vám dojdou náboje, můžete bojovat srpem a kladivem. Hra obsahuje splachující záchody a zničitelné žárovky. Zajímavě znějí nepřátelé: pomatenci v pláštěnkách, zabijáci ve skafandrech, samostatně útočící psi, koně a kozy.

Ručně tvořené levely jsou zároveň inspirované skutečnými lokacemi s důrazem na dobové detaily. Každý level obsahuje socialistické krámy, které jsou dnes k vidění už jen v museu nebo u babičky na půdě (ve východním bloku).
Splachující záchody, zničitelné žárovky a koně v plynových či latexových maskách. Zkrátka konzervativní hodnoty, které nikdy nezklamou. Otázka je, zda to ale ocení hráči, kteří nikdy šeď socialistického Československa nezažili.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pod autorským pojmem „Redakce“ se rozumí společná práce redaktorů serveru PCWorld.cz.