Hlavní navigace

Vyrobte si Raspberry Pi konzolu pro hraní retro her - 6.díl

25. 3. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Zatoužili jste si zahrát nějakou starou hru a nemáte na čem? Ukážeme vám, jak si můžete jednoduše a také levně vyrobit herní konzolu založenou na populárním Raspberry Pi.

Předcházející díl

 

Dvacet let snili všichni, kdo mají rádi retro hry, o tom, zda by bylo možno vyrobit univerzální herní konzolu, na které by bylo možno hrát hry z různých herních systémů. Tímto ideálním řešením měla být levná, snadno ovladatelná konzola, která by se dala ovládat pomocí gamepadu a kterou by bylo možné připojit k televizoru.

Krok 2: Stažení softwaru

Distribuce RetroPie je ke stažení zcela zdarma

K tomu, že je toto řešení tak zajímavé, přispívá samozřejmě i skutečnost, že veškerý software, který budeme používat, je k dispozici zcela zdarma.

Přehled softwaru:

  • Obraz disku s distribucí RetroPie
  • Nástroj pro zápis obrazu na kartu SD (ve variantě pro OS Windows nebo macOS)

Stažení distribuce RetroPie

Distribuci RetroPie získáte na oficiální stránce této distribuce.

Zde klepněte na velké tlačítko s nápisem „Raspberry Pi 2/3“. Následně se spustí stahování souboru s názvem „retropie-x.x-rpi2_rpi3.img.gz“, kde řetězec x.x označuje aktuální verzi distribuce RetroPie. Soubor si uložte kamkoliv, kde jej budete moci později snadno najít, např. na pracovní plochu.

Soubor, který jste si stáhli, obsahuje obraz disku, kde se nachází veškerý software (operační systém, emulátory atd.), který budete potřebovat pro provozování distribuce RetroPie na Raspberry Pi 3. Za chvíli jej budete zapisovat na kartu microSD, přičemž použijete k tomu účelu určenou speciální utilitu.

Stažení nástroje pro zápis obrazu na kartu SD

Nyní budete ještě potřebovat stáhnout nástroj, který zapíše obraz disku obsahujícího RetroPie na kartu SD. Tento nástroj potřebujeme z toho důvodu, jelikož souborový systém, který používá RetroPie, je odlišný od toho, který používají počítače s operačním systémem Windows nebo macOS. Proto není jednoduše možné zkopírovat soubory na kartu SD. Pomocí tohoto nástroje tedy zapíšete již nakonfigurovanou verzi operačního systému Linux přímo na kartu SD.

Pokud používáte operační systém Windows, pak si stáhněte nástroj Win32 Disk Imager.

Pokud používáte operační systém macOS, pak si stáhněte nástroj ApplePi Baker.

Pokud používáte operační systém Linux, pak velmi pochybujeme, že tento náš článek s návodem vůbec budete potřebovat!

 

příloha_ovladnete_sva_data

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?