Hlavní navigace

Vyrobte si Raspberry Pi konzolu pro hraní retro her - 12.díl

31. 3. 2018

Sdílet

 Autor: © notkoo2008 - Fotolia.com
Zatoužili jste si zahrát nějakou starou hru a nemáte na čem? Ukážeme vám, jak si můžete jednoduše a také levně vyrobit herní konzolu založenou na populárním Raspberry Pi.

Předcházející díl

 

Dvacet let snili všichni, kdo mají rádi retro hry, o tom, zda by bylo možno vyrobit univerzální herní konzolu, na které by bylo možno hrát hry z různých herních systémů. Tímto ideálním řešením měla být levná, snadno ovladatelná konzola, která by se dala ovládat pomocí gamepadu a kterou by bylo možné připojit k televizoru.

Krok 6: Kopírování souborů her na Raspberry Pi

Vzhůru ke hrám!

Nyní máte za sebou konfiguraci hardwaru i softwaru, nicméně abyste si užili to, kvůli čemu to všechno podnikáte, budete muset na Raspberry Pi nakopírovat nějaké hry, resp. soubory (obrazy) ke hrám. Pojďte tedy kopírovat!

Kopírování souborů ROM pomocí sdílení souborů pomocí protokolu Samba

Kopírování souborů her do Raspberry Pi není nic obtížného. Existuje několik způsobů, jak kopírování provést, nicméně zřejmě nejjednodušším způsobem bude použití sdílení souborů v operačním systému Windows, které se ve světě Linuxu označuje také jako Samba. Tento protokol Samba můžete použít jak u počítače s operačním systémem Windows, tak u počítače s operačním systémem macOS.

Operační systém Windows: Otevřete nové okno programu Průzkumník souborů a v horní části okna zadejte do panelu Adresa řetězec \\retropie.

Operační systém macOS: Otevřete program Finder a z nabídky v horní části okna vyberte položku Go a následně položku Connect to Server. Do dialogového okna, které se vzápětí objeví, pak zadejte řetězec smb://retropie a klepněte na tlačítko Connect.

Pokud jste z nějakého důvodu změnili název systému v jeho nastavení, pak samozřejmě budete muset namísto řetězce „retropie“ zadat řetězec odpovídající vámi zadanému názvu.

Nyní jste připojení k Raspberry Pi prostřednictvím sdílení souborů. Klepněte proto na sdílenou složku roms. Zde uvidíte rozsáhlý seznam složek pojmenovaných podle nejrůznějších herních platforem – například „aari2600“ nebo „genesis“.

Nyní stačí zkopírovat do příslušných složek Raspberry Pi všechny soubory ROM nebo obrazy disků, které máte k dispozici. Konkrétně soubory ROM s příponou .NES zkopírujete do Raspberry Pi do adresáře nes a soubory ROM pro Super NES s příponou .SMC zkopírujete do adresáře snes.

Po skončení kopírování své Raspberry Pi prostřednictvím tlačítka „start“ v EmulationStation restartujte. Po restartu se všechny automaticky rozpoznají, takže si okamžitě můžete vybrat, kterou z nich si chcete zahrát a dokonale si zařádit!

Krok 7: Hrajte a užívejte si!

Tak taková je odměna.

Cloud24

Ano, udělali jste toho dost. Nyní je ten správný čas na to, abyste si sedli, v klidu odpočívali a užívali si plody své práce. Hrajte, cokoliv chcete a kdykoliv chcete, bez jakýchkoliv problémů. Jen si nezapomeňte čas od času udělat přestávku, nezapomeňte jíst, spát a věnovat se svým dětem.

 

Byl pro vás článek přínosný?