Hlavní navigace

Vypínejte pravidelně svoje PC, routery a ostatní elektroniku

16. 2. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Vypínat elektroniku? Nebo ji nechat běžet? Hledání té správné odpovědi na tyto otázky je staré snad jako elektronika sama.

Právě jste si koupili nový router či modem a zajímalo by vás, jestli se v případě, kdy bude neustále zapnutý, zkrátí jeho životnost. Někteří uživatelé každou noc pravidelně veškerou elektroniku vypínají, ti další se zase diví, proč to vůbec vlastně dělají. A jak to vidíme my (a nejen z pohledu síťových zařízení, jako jsou například právě routery)?

 

Ještě jsme nikdy neviděli žádný pádný důkaz svědčící o tom, že zařízení (elektronika), které je zapnuto 24 hodin denně a 7 dní v týdnu, má skutečně menší životnost než to, které se na noc vypíná. Na druhou stranu jsme se nikdy ani nesetkali s žádným skutečně přesvědčivým důkazem, že by vypínání na noc nějakému zařízení vysloveně škodilo.

I přes toto všechno hlasujeme pro vypínání elektroniky vždy, kdy je to alespoň trochu možné či praktické.

Pokud totiž necháváte jakoukoliv elektroniku neustále běžet, i když ji právě nepotřebujete, zbytečně plýtváte elektřinou a elektřina není, jak známo, zadarmo. A co víc, velká část elektřiny se stále ještě vyrábí spalováním uhlí, což nijak nepřispívá naší planetě, na níž jsme všichni závislí. V žádném případě se tím nechce říci, že by bylo nejlepší, pokud bychom se všichni přestěhovali do jeskyní a vzdali se všeho toho příjemného a pohodlného, co nám současná civilizace přináší, ale na druhou stranu proč plýtvat elektřinou, když ji nepotřebujeme?

Když vezmeme v úvahu třeba právě síťové prvky, představme si třeba, že máme doma router, modem a dvě síťové tiskárny. Všechna tato zařízení připojíme na jednu přepěťovou ochranu. Při měření spotřeby elektrické energie těchto zařízení se klidně dostaneme za jeden měsíc k hodnotě 12 kWh, které se spotřebují naprosto zbytečně. Pokud vynecháme tiskárny, pak výše zmiňovaný údaj klesne na nějakých 4,8 kWh, což je stále ještě docela dost.

Proto jednou z možností je vypínání přepěťové ochrany večer, když například jdeme spát. Přepěťovou ochranu pak zapneme až ráno, čímž určitě nějakou tu kilowatthodinu ušetříme. Ovšem toto řešení selhává zejména v rodinách s většími dětmi, které rády chodí spát pozdě.

příloha_ovladnete_sva_data

U počítačů je možné použít některý z úsporných režimů, nicméně úplným vypnutím počítače ušetříme ještě více. Ano, ráno sice budete muset nějakou chvíli čekat, než se načte operační systém, nicméně stejně jako hluboký noční spánek občerstvuje náš mozek, úplné načtení operačního systému Windows urychluje činnost a zvyšuje stabilitu operačního systému.

Počítačové periferie (monitory, reproduktory apod.) se nejlépe ovládají prostřednictvím přepěťové ochrany (jako příklad za všechny lze uvést třeba Belkin Conserve Smart AV). Zapojte počítač do řídící zásuvky přepěťové ochrany a uvidíte, jak se při vypnutí počítače (nebo přepnutí do režimu hibernace) vypnou i ostatní zásuvky.

Byl pro vás článek přínosný?