Hlavní navigace

Fake nebo fotografie? Vyhledávač Google ukáže, zda nalezený snímek je dílo umělé inteligence

16. 5. 2023

Sdílet

Google během léta spustí upravené vyhledávání obrázků, které ukáže, zda se jedná o skutečný snímek nebo obraz vytvořený nějakým generátorem využívajícím umělou inteligenci. Ty se budou detekovat díky metadatovým značkám.

Snímků, které vytvořila umělá inteligence, vznikají miliony denně. Aplikace typu Midjourney nebo Stable Diffusion jsou zároveň čím dál dokonalejší a obrazy, které uživatele s jejich pomocí vytvoří, jsou už v řadě případů nerozpoznatelné lidským okem od skutečně fotografie. U úvodní fotografie ale doufáme, že poznáte, že se reálný snímek nejedná. 

Jednou z věcí, která by s rozeznáváním mohla pomoci, je nový nástroj, který hodlá během léta zavést do svého vyhledávání společnost Google. Nástroj se jmenuje „About this image“. Zatím ale podle všeho bude jen pro uživatele v USA. Firma to uvedla na svém blogu.


Rozeznáte fotografii od obrázku vytvořeného umělou inteligencí? Zkuste si náš test:


Magazín Verge popisuje, že snímek, u kterého si nebudete jistí, zda je to dílo AI, prostě nahrajete do vyhledávače Google. A velmi rychle tak zjistíte, kdy byl tento obrázek a další jemu podobné obrázky poprvé indexovány společností Google – a také kde na webu se poprvé objevil a na kterých stránkách byl od té doby publikován.

Z těchto údajů podle Google půjde odhadnout, zda se jedná o uměle vytvořený snímek. Například pokud Google z metadat vyčte, že se obrázek poprvé objevil, když ho někdo nahrál do fotobanky Getty nebo Reuters, půjde téměř zcela jistě o fotografii. Ale pokud Google zjistí, že se snímek byl publikován poprvé na nějakém méně ověřeném webu, bude ho považovat pravděpodobně podvržený.

příloha_ovladnete_sva_data

Velký návod, jak pomocí Midjourney vygenerovat obrázek dle libovolného zadání Přečtěte si také:

Velký návod, jak pomocí Midjourney vygenerovat obrázek dle libovolného zadání

Společnost Google také oznámila, že její vlastní nástroje generativní umělé inteligence budou u každého obrázku obsahovat metadata, která budou označovat, že se jedná o obrázek vytvořený umělou inteligencí, nikoli o fotografii. Na svém blogu bez dalších detailů dodala, že by se k takovému označování, měla postupně přidat i aplikace Midjourney nebo fotobanka Shutterstock.

Kolegové z Lupy otestovali, co se stane, když Midjourney požádáte o obrázky ve stylu známých fotografů. Podívejte se na galerii:

Byl pro vás článek přínosný?