Hlavní navigace

Vydání šestijádra Intelu se blíží

6. 9. 2008

Sdílet

Máte rádi překonávání symbolických met? Těšte se na příští pondělí, protože Intel poprvé pokoří metu šestíjádrového procesoru.

příloha_ovladnete_sva_data

O chystaném Intelu Dunnington jsme vás už několikrát informovali (například zde a zde), takže jen ve zkratce. Půjde o poslední významnější serverový procesor od Intelu postavený na pomalu do důchodu odcházející architektuře Penryn (45nm výrobní proces), kterou na konci měsíce nahradí Nehalem.

Podobně jako u současných quadcore Intel procesorů půjde o slepenec "dvoujader", které nebudou dvě, ale logicky tři. Výsledný procesor se bude jmenovat Intel Xeon X7460 a má být tím nejvýkonnějším, co bude Intel několik týdnů nabízet. Xeon X7460 bude pracovat na frekvenci 2,53GHz s 9MB L2 cache a dalšími 16MB sdílené L3 cache.

Procesor je určen do serverové patice 701, o uvedení desktopové varianty do běžné patice LGA775 zatím Intel neuvažuje a řekněme si na rovinu, nemělo by to smysl. Kdo touží po něčem extrémním, už má k dispozici Skulltrail.

Pokud i přesto chcete být jedni z prvních, kdo si chce nový hexacore s kódovým označením Dunnington zakoupit, od 15. září by to neměl být problém. Jen ta cena, která se jistě bude pohybovat okolo 20000 korun, a mám dojem, že ani s dostupností to ve střední Evropě nebude úplně růžové.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?