Hlavní navigace

Vyčistěte si svůj počítač od všemožného malwaru! - 5.díl

13. 3. 2018

Sdílet

 Autor: © Gunnar Assmy - Fotolia.com
Máte podezření, že je váš počítač zamořený malwarem? Pak na nic nečekejte a začněte tento problém řešit. Poradíme vám, jak na to.

Předcházející díl

 

Víte, jak poznáte, že je váš počítač pravděpodobně zamořený malwarem? Typickými příklady jsou zejména následující příznaky: počítač pracuje pomaleji, než kdy dříve, a najednou se začíná zobrazovat spousta vyskakovacích oken, popřípadě dochází k dalšímu nestandardnímu chování. Jakmile tedy nějaké takové příznaky zjistíte, pak je skutečně velmi pravděpodobné, že je počítač napaden virem, spywarem nebo nějakou další nežádanou havětí – a klidně se to může stát i tehdy, pokud máte v počítači nainstalovaný antivirový program. Ano, nestandardní chování může být také někdy způsobenou problémy s hardwarem, nicméně v každém případě je třeba nejprve vyloučit právě napadení malwarem. Přečtěte si na následujících řádcích návod, kterým vám krok po kroku poradí, jak máte postupovat.

4. krok: Prohledávání systému nástrojem Malwarebytes (pokračování)

Pokud program Malwarebytes po zahájení testování najednou automaticky zmizí a už se znovu neotevře, pak pravděpodobně máte v počítači rootkit nebo nějaký jiný malware pracující na nízké úrovni operačního systému – ten aktuálně ukončuje antivirové programy, aby jim zabránil v odhalení a následnému odstranění takového malwaru. V tomto případě sice je možné použít nějaké speciální techniky, které si dokážou poradit i v takové situaci, nicméně obecně se doporučuje v takových případech provést zálohu vašich souborů (viz níže) a poté operační systém Windows přeinstalovat. Je to jednodušší i časově efektivnější řešení než varianta boje s malwarem v počítači.

Po dokončení testování vašeho počítače vám program Malwarebytes zobrazí výsledky. Pokud vám program hlásí, že váš počítač je čistý a vy přesto se nemůžete zbavit dojmu, že je v něm nějaký malware, pak zkuste v programu Malwarebytes použít variantu nastavení vlastní úrovně testování a vyzkoušet i jiné nástroje pro boj proti malwaru (ty byly zmíněny výše). Pokud program Malwarebytes nějaký malware v počítači nalezne, zobrazí vám k němu podrobné informace po dokončení testování. Nalezený malware pak velmi jednoduše odstraníte stiskem tlačítka Remove Selected, které se nachází v levém spodním okraji okna. Program Malwarebytes vás rovněž vyzve k restartování počítače, aby mohl proces odstraňování malwaru definitivně dokončit – tento restart rozhodně proveďte!

Program Malwarebytes vám zobrazí výsledky testování a umožní vám jedním stiskem tlačítka nalezený malware odstranit

Pokud problémy s počítačem přetrvávají i po dokončení testování počítače a následném odstranění nechtěných souborů, pak zvažte provedení úplného testu, a to jak programem Malwarebytes, tak ostatními programy podobného ražení. Jakmile budete mít pocit, že je malware pryč, spusťte ještě jednou úplný test počítače programem, který rovněž umožňuje testování systému v reálném čase, abyste se o odstranění malwaru přesvědčili a utvrdili.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?