Hlavní navigace

Vyčistěte si počítač pomocí těchto bezplatných programů! - 2.díl

26. 6. 2014

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
Jaro je za námi a jarní úklid našeho počítače jsme zase nestihli. A přitom by počítač důkladnou čistku potřeboval jako sůl! Ještě štěstí, že existují šikovné nástroje, s nimiž odstraňování přebytečného balastu půjde téměř samo.

Jarní úklid -- to není příliš zábavné téma, a to ani tehdy, pokud jedná o úklid v počítači. Všichni navíc víme, že se netýká pouze počítače – je potřeba umýt okna, vyčistit okapy, pohnojit trávu a tak dále a tak dále.

Práce na počítači nicméně začíná být neúnosná, počítač je stále línější, na disku je stále méně místa a pořád na něco čekáme. Nejvyšší čas na pořádný úklid disku!

Oproti domácím pracem takový jarní úklid počítače naštěstí vyžaduje z vaší strany naprosto minimální aktivitu. V podstatě s těmi správnými pomocníky, které vám na následujících řádcích představíme, bude úklid počítače hračkou.

 

Předchozí díl

DropIt

DropIt uspořádá vaše soubory podle pravidel, která si sami vytvoříte

Pokud to s úklidem pevného disku na svém počítači myslíte skutečně vážně, můžete zkusit použít program DropIt, který vám umožní automatizovat způsob uspořádání určitých souborů na vašem počítači. Řekněme, že kupříkladu chcete, aby všechny soubory typu PNG, které se nachází na pracovní ploše a které jsou zároveň menší než 1 MB, se mají přesunout do podsložky Obrázky v knihovně Malé fotografie.

Nicméně můžete vytvořit pravidlo, kde přesně stanovíte, co se má provést a poté necháte nástroj DropIt sledovat vaši pracovní plochu na pozadí a nástroj DropIt pak vše provede za vás.

Nevýhoda spočívá v tom, že si sami musíte vytvořit pravidla, jinak program DropIt nebude dělat vůbec nic. Na druhou stranu je fakt, že program má vcelku povedenou nápovědu pro začátečníky, která vám dozajista pomůže. Stačí, když klepnete na ikonku programu DropIt pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberete příkaz Guide.

Správa místa na pevném disku

Úklid pevného disku je další příležitostí k využití nové funkce pro správu disků integrované ve Windows 8.1. Vylepšená aplikace Nastavení počítače vám naprosto přesně zobrazí údaj o množství místa, které zabírají složky Dokumenty, Stažené soubory, Obrázky, Videa a Hudba, takže záhy zjistíte, kam se poděly ty gigabajty místa na disku, které tam ještě před nedávnem byly k dispozici.

příloha_ovladnete_sva_data

Jedná se zároveň o skvělý nástroj, který vám poslouží k rozhodování, kdy už je nanejvýš vhodné přesunout vaše sbírky fotografií či videa na externí pevný disk.

Na závěr nezapomeňte prověřit svůj počítač nějakým vhodným antispywarovým programem, abyste z počítače odstranili případné záškodníky. Vhodným nástrojem je kupříkladu Malware Bytes Anti-Malware Free. Přitom vůbec nevadí, že máte na počítači nainstalovaný a že používáte antivirový program. Takový antispyware, jako je třeba Malware Bytes, je třeba čas od času spouštět na každém počítači, protože jen tak máte zajištěnu relativně jistou ochranu před novými bezpečnostními hrozbami, trojskými koni a dalším škodlivým softwarem.

Byl pro vás článek přínosný?