Hlavní navigace

Vyberte si správný operační systém pro svůj smartphone - 4. díl

11. 3. 2011

Sdílet

 Autor:
Při koupi nového mobilního telefonu je třeba při výběru rozhodovat se nejen podle vzhledu a parametrů každého zařízení, ale důležitou roli hraje i operační systém, který mobilní telefon používá. Ostatně je to právě operační systém, který určuje, co všechno se s takovým zařízením dá provádět.

Smartphony patří mezi velmi všestranná zařízení. Asi byste jen velmi těžko hledali někoho, kdo by je používal jen jako telefon a plánovací kalendář. Jedná se v podstatě o miniaturní počítače, multimediální zařízení, přístroje pro navigaci a herní konzoly v jednom. Svým způsobem konečně prozrazují i něco o osobnosti a postavení dotyčného vlastníka.

Jakmile se rozhodnete si zakoupit nějaký takový přístroj, rozhodně se při jeho výběru neomezujte jen na nějaké určité zařízení a vyhraďte si dostatek času i na posouzení softwarové platformy smartphonu. Přechod na jiný operační systém u těchto zařízení je totiž poměrně složitý, často dokonce zcela nemožný. V tomto článku se budeme zabývat následujícími operačními systémy: Windows Phone 7, Symbian, Apple iOS, Android a Blackberry.

1. díl článku: http://pcworld.cz/software/vyberte-si-spravny-operacni-system-pro-svuj-smartphone-1-dil-16891

2. díl článku: http://pcworld.cz/software/vyberte-si-spravny-operacni-system-pro-svuj-smartphone-2-dil-16892

3. díl článku: http://pcworld.cz/software/vyberte-si-spravny-operacni-system-pro-svuj-smartphone-3-dil-16893

 

 


 

Android - Začátečník s největším vzestupem

+ spousta aplikací a zdarma přístupné elektronické tržiště
+ komfortní uživatelské rozhraní
– riziko poškození škodlivými programy
– smysluplně použitelný pouze se službami Googlu

Dostupnost zařízení

U řady smartphonů s operačním systémem Android existuje poměrně široké cenové rozpětí. Mezi levnější zástupce těchto zařízení, jejichž cena se pohybuje od 5 000 Kč výše, patří například Samsung Galaxy 3 i5800 a HTC Wildfire. Oproti špičkovým modelům se musíte v této nižší třídě smířit v první řadě s nižším výkonem procesoru, menším displejem a jeho nižším rozlišením. Špičkové smartphony pořídíte v ceně do 15 000 Kč, přičemž ty již disponují úhlopříčkou minimálně 10,9 cm (4,3 palce) a rozlišením 800 × 480 pixelů. Navíc obvykle obsahují rychlý procesor taktovaný na frekvenci 1 GHz.

Ovládání produktů s Androidem

Android patří mezi otevřené operační systémy, a tak i jej můžete do značné míry upravit dle svých požadavků. Někteří výrobci smartphonů navíc používají výrazně odlišné vlastní prostředí. Mezi takové typické příklady patří HTC se svým Sense a Samsung s prostředím Touchwiz. Za zmínku stojí také Motorola, která přináší vlastní řešení nazvané Motblur. Tato různorodost vzhledů však má i svoje nevýhody: každý výrobce totiž musí aktualizace Androidu upravit na svoje vlastní prostředí. Z časových a finančních důvodů však často tito výrobci aktualizace připravené Googlem vůbec neaplikují.

Android má k dispozici několik úvodních obrazovek, na něž můžete ukládat aplikace či okna obsahující důležité informace (widgety). Mezi jednotlivými obrazovkami se pak přepínáte pohybem prstu. K telefonování a přehledu dostupných aplikací se dostanete přímo z libovolné obrazovky. Pro sloučení podobných aplikací a udržení pořádku si můžete vytvářet složky.

 

 

Dostupné aplikace

Operační systém lze rozšířit o spoustu dalších aplikací. Internetové tržiště Androidu čítá v současnosti 200 000 aplikací, mezi nimiž figuruje i řada her. Do tohoto tržiště se ale dostanete pouze tehdy, pokud budete mít zřízen účet u Googlu. Najdete tam kupříkladu Google Maps pro Android, což je zdarma dostupná navigace. Pokud ji ale chcete používat, musíte mít trvalé připojení k internetu.

Na rozdíl od firmy Apple Google programy na aplikačním tržišti neprověřuje. Tato výhoda spočívající ve volné dostupnosti spousty různorodých aplikací jde ale na vrub zabezpečení. I proto jste při instalaci každé aplikace dotázáni, zda chcete programu přidělit jím požadovaná oprávnění. Google navíc dokáže nechtěný nebo nebezpečný software z vašeho smartphonu odstranit.

Připojení k počítači

Pomocí standardní softwarové výbavy lze Android s Outlookem synchronizovat pouze prostřednictvím internetu. Při této synchronizaci se odesílají vaše data na server Googlu. Pro synchronizaci přes USB existuje také řada aplikací, bohužel jsou ve valné většině placené. Patří sem kupříkladu aplikace Touchdown, Companionlink či Myphoneexplorer (zdarma).

U Androidu žádný nástroj pro správu smartphonu typu Zune nebo iTunes neexistuje. Svá data můžete naprosto bez problémů přenášet pomocí Průzkumníka. Smartphone rozeznává formáty souborů a správně je i interpretuje. Komu se příčí skutečnost, že při práci se smartphonem musí ve větší či menší míře nechat Googlu nahlédnout do svého kalendáře, složek v telefonu, korespondence, poskytnout číslo kreditní karty a podobné často citlivé údaje, tomu v žádném případě operační systém Android nedoporučujeme. Nikdo vás sice nenutí, abyste si u Googlu zřizovali  e-mailovou schránku, na druhou stranu se ale nedostanete do tržiště Androidu, které je plné bezesporu jinak velmi užitečných aplikací.

příloha_ovladnete_sva_data

Verdikt

Hledáte-li moderní smartphone s vydařeným vzhledem, intuitivním ovládáním a spoustou všemožných aplikací, který poskytuje navíc i značnou míru svobody a volnosti, pak určitě smartphone s Androidem oceníte. Kladete-li však velký důraz na ochranu svých osobních dat, pak se tomuto operačnímu systému od Googlu raději na míle vyhněte.

Foto: rgbspace, Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?