Hlavní navigace

Vyberte si správný operační systém pro svůj smartphone - 3. díl

7. 3. 2011

Sdílet

 Autor:
Při koupi nového mobilního telefonu je třeba při výběru rozhodovat se nejen podle vzhledu a parametrů každého zařízení, ale důležitou roli hraje i operační systém, který mobilní telefon používá. Ostatně je to právě operační systém, který určuje, co všechno se s takovým zařízením dá provádět.

Smartphony patří mezi velmi všestranná zařízení. Asi byste jen velmi těžko hledali někoho, kdo by je používal jen jako telefon a plánovací kalendář. Jedná se v podstatě o miniaturní počítače, multimediální zařízení, přístroje pro navigaci a herní konzoly v jednom. Svým způsobem konečně prozrazují i něco o osobnosti a postavení dotyčného vlastníka.

Jakmile se rozhodnete si zakoupit nějaký takový přístroj, rozhodně se při jeho výběru neomezujte jen na nějaké určité zařízení a vyhraďte si dostatek času i na posouzení softwarové platformy smartphonu. Přechod na jiný operační systém u těchto zařízení je totiž poměrně složitý, často dokonce zcela nemožný. V tomto článku se budeme zabývat následujícími operačními systémy: Windows Phone 7, Symbian, Apple iOS, Android a Blackberry.

1. díl článku: http://pcworld.cz/software/vyberte-si-spravny-operacni-system-pro-svuj-smartphone-1-dil-16891

2. díl článku: http://pcworld.cz/software/vyberte-si-spravny-operacni-system-pro-svuj-smartphone-2-dil-16892

 


 

 

Symbian

+ operační systém nabitý funkcemi
+ jednoduchá synchronizace dat
– složitější ovládání
– zastaralý vzhled



Hardware a funkce

Operační systém Symbian je ve své verzi 3 nainstalovaný na čtyřech typech Nokií – konkrétně na modelech N8, E7, C7 a C6-01. Smartphony od firmy Nokia nepostrádají snad žádnou důležitou funkci – obsahují modul GPS, mají kontrastní a úsporný displej. Nechybí ani osmi, popřípadě dvanáctimegapixelový fotoaparát. Oblastí, kde Nokia poněkud zaostává, je rozlišení displeje. Špičkový model N8 má při úhlopříčce displeje 8,9 cm (3,5 palce) rozlišení pouhých 640 × 360 pixelů. Všechny přístroje s operačním systémem Symbian 3 se ovládají přes displej, model E7 navíc disponuje mechanickou klávesnicí. Provedení smartphonů je na vysoké úrovni, tato finská zařízení vypadají velmi stabilně a robustně. Navíc se operační systém Symbian 3 vyznačuje poměrně nízkou spotřebou elektrické energie.

Ovládání a další dojmy z používání

Možnosti konfigurace operačního systému Symbian jsou velmi široké. Na druhou stranu je nutné se vypořádat s poměrně složitou stromovou strukturou nabídek. I přesto však platí, že všechny základní funkce obvykle najdete přímo na úvodní obrazovce. Bezdrátové připojení k síti (WLAN, e-mail, hudbu, Facebook, kalendář, budík – tyto všechny funkce a aplikace ovládáte jedním ťuknutím na displej. V Symbianu 3 jsou k dispozici tři různé úvodní obrazovky, které můžete konfigurovat podle svých potřeb. Obsah všech oken se aktualizuje zcela automaticky a zobrazují se v nich často velmi důležité informace.

Základní internetový prohlížeč bohužel hodnotíme jako pomalý a jeho ovládání poměrně komplikované. Pokud chcete zadat adresu internetové stránky, musíte nejprve prostřednictvím nabídky vyvolat řádek Adresa. Faktem je, že pokud vám internetový prohlížeč v operačním systému Symbian nevyhovuje, můžete si nainstalovat výrazně lepší Opera Mobile.

Držíte-li mobilní telefon v orientaci na výšku, otevře se při každém zadávání textu klávesnice s textovým polem omezené velikosti. Chcete-li zobrazit klávesnici s textovým polem v plné velikosti, je nutno držet telefon orientovaný na šířku. Dlouhodobě se tak ale příliš efektivně pracovat nedá.

Když se pokusíme o porovnání s konkurencí, zřejmě první, co nás napadne, je poměrně komplikované ovládání Symbianu 3. Jemné a plynulé animace, kterými se vyznačují Apple iOS, Android i Windows Phone 7, prostě v Symbianu nepotkáte. Navíc operační systém reaguje na příkazy zadané uživatelem s poměrně značným zpožděním.

 

Software

Firma Nokia provozuje také své vlastní internetové tržiště, a to pod názvem Ovi-Store - najdete zde celou řadu aplikací i multimediálních souborů. Pro využívání tohoto tržiště a některých dalších služeb je však nutná registrace. Množství aplikací sice není tak rozsáhlé jako u konkurence, ale malá kvantita se nám zdála být vyvážena vyšší kvalitou. Naprosto skvělé jsou Ovi Maps, které Nokia poskytuje – jedná se o zdarma dostupný, ale plnohodnotný program pro GPS navigaci.

Verdikt

příloha_ovladnete_sva_data

Hledáte-li spolehlivý operační systém s mnoha možnostmi konfigurace, a pokud se naopak smíříte s horším komfortem při ovládání a spíše průměrným vzhledem, najdete v operačním systému Symbian 3 věrného služebníka.

Foto: Elena Kolchina, Fotolia

Byl pro vás článek přínosný?