Hlavní navigace

Vyberte si správný operační systém pro svůj smartphone - 1. díl

28. 2. 2011

Sdílet

Při koupi nového mobilního telefonu je třeba při výběru rozhodovat se nejen podle vzhledu a parametrů každého zařízení, ale důležitou roli hraje i operační systém, který tento produkt používá. Ostatně je to právě operační systém, který určuje, co všechno se s takovým zařízením dá provádět.

Smartphony patří mezi skutečně velmi všestranná zařízení. Asi byste jen velmi těžko hledali někoho, kdo by je používal jen jako telefon a plánovací kalendář. Jedná se v podstatě o miniaturní počítače, multimediální zařízení, přístroje pro navigaci a herní konzoly v jednom. Svým způsobem konečně prozrazují i něco o osobnosti a postavení dotyčného vlastníka.

Jakmile se rozhodnete zakoupit si nějaký takový přístroj, rozhodně se při jeho výběru neomezujte jen na nějaké určité zařízení a vyhraďte si dostatek času i na posouzení softwarové platformy smartphonu. Přechod na jiný operační systém totiž není u těchto miniaturních počítačů možný. A jako všechno mají operační systémy pro smartphony svoje výhody, ale i nevýhody. V tomto článku se budeme zabývat následujícími operačními systémy: Windows Phone 7, Symbian, Apple iOS, Android a Blackberry.



Přehled operačních systémů pro smartphony

Windows Phone 7

První smartphony s operačním systémem Windows Phone 7 pochází od výrobců HTC, LG, Samsung a Dell, nedávno se k nim přidala také Nokia. Jejich uživatelské rozhraní je poměrně inovativní, intuitivně se ovládá a má velmi rychlou odezvu. Pohodlné ovládání jde však na úkor flexibility. V oblasti aplikací je nabídka zatím spíše slabší.

Symbian

Společnost Nokia je v současnosti jediným výrobcem, který ještě používá operační systém Symbian 3. Tento operační systém je založen na Linuxu a má otevřený zdrojový kód. Další aplikace se dají sehnat na portálu Ovi nebo stáhnout z internetu. Jediná významnější omezení se týkají uživatelské přívětivosti a vzhledu.



Android

Na operační systém Android sází například firmy Acer, Dell, HTC, LG, Motorola, Samsung a Sony-Ericsson. Tento operační systém se pyšní flexibilním uživatelským rozhraním. Elektronické tržiště Androidu nabízí dostatek aplikací, operační systém podporuje i instalace programů z internetu. Vzhledem k tomu, že Google obsah tržiště nijak nesleduje, mohou na něm vyskytovat i škodlivé programy.

 



iOS

Apple používá na svých zařízeních iPhone, iPod a iPad operační systém iOS. Samotný iPhone 4 je elegantní, výkonný, ale také dosti drahý. Rozhraní pro ovládání je komfortní a funkční. Apple ovšem používá poměrně restriktivní politiku (což je zároveň kladne hodnoceno tvůrci obsahu a vývojáři), protože další aplikace získáte pouze z internetového obchodu, který je velmi přísně kontrolován.

Blackberry

Společnost RIM (Research In Motion) prodává smartphony označované jako Blackberry. jedná se o zařízení s integrovanou klávesnicí, která se hodí zvláště pro ty, co hodně píší (e-maily, SMS zprávy). Příkladná je podpora síťového připojení, jakož i funkce pro práci s elektronickou poštou či funkce pro zabezpečení systému. Podřadnou roli má u smartphonů Blackberry přehrávání médií.



Chcete vědět více?

Kolik zařízení kdo prodává? Smartphony patří v poslední době mezi prodejní hity. Podle čísel získaných analytickou společností Gartner bylo ve třetím čtvrtletí roku 2010 prodáno na 80 milionů těchto zařízení, což dvakrát více než o rok dříve. Jednoznačným vítězem na trhu je firma Nokia, i když její podíl na trhu činí 36,6%, což je asi o 10 procent méně než v předchozím roce. Zato Android svůj podíl na trhu značně zvýšil, a to o téměř tři procenta na celkem 25,5%. Firma Apple se svými 16,7 procenty zůstává o jedno procento níže než v roce 2009.

Společnost Research in Motion dosáhla se svými smartphony Blackberry hodnoty 14,8 procent, což je o 6 procent méně než v předchozím roce. Nicméně je třeba si uvědomit, že podíl starého operačního systému Windows Mobile 6.5 činil v tomto srovnání pouhopouhých 2,8 procent.

Jailbreak: Tímto pojmem se označuje uvolnění různých zablokovaných funkcí v iPhonu. Aplikace se ostatně dají na internetu stáhnout skutečně z různých zdrojů. Právě Jailbreak umožňuje provádět další úpravy, jako je třeba odemykání – zrušení blokace nastavené mobilním operátorem.

příloha_ovladnete_sva_data

Rooting: Tímto pojmem se označuje odblokování zařízení s operačním systémem Android. Tak získáte k operačnímu systému práva správce (administrátora). Tato práva potřebujete, pokud chcete v operačním systému měnit systémové soubory. Na takovýto odblokovaný přístroj pak lze nahrát například jiné verze Androidu či oblíbený režim Cyanogen. Ale pozor na jednu skutečnost: pokud provedete Rooting nebo Jailbreak, pak u daného zařízení přicházíte o záruku.

2. díl článku http://pcworld.cz/software/vyberte-si-spravny-operacni-system-pro-svuj-smartphone-2-dil-16892

Byl pro vás článek přínosný?