Hlavní navigace

Vodafone 225 - zacíleno na cenu

14. 8. 2007

Sdílet

Souboj o nejlevnější mobil bez dotace má aspoň na určitou chvíli svého vítěze. Nebo ne? Vodafone uvádí ve své nové nabídce mobilní telefon s označením Vodafone 225 v balení s divokou kartou.

Hlavní výhody kompletu? Samozřejmě cena, která by měla umožnit pořízení mobilního telefonu skutečně každému. Cena celého balíčku je 1199 Kč (telefon + kredit 200 Kč) a prozatím je ze začátku k dispozici pouze v hypermarketech Tesco (exkluzivita po dobu 2 měsíců). Pojďme se podívat, co za tuto sumu uživatel dostane. Tře mobil bídu s nouzí nebo dokáže překvapit?


Kdo jsi?
Na začátek bude dobré zmínit kdo je skutečným výrobcem telefonu. Jedná se o čínskou firmu ZTE, která je v našich končinách neznámým pojmem. Jinak je tomu však na Asijském kontinentě. Díky know-how tohoto výrobce se u telefonu podařilo stlačit výrobní náklady na minimum. Vzhledem k původu by mohly nastat obavy o kvalitě. K tomu Vodafone udává, že důsledně přímo dohlížel i na samotnou výrobu, která odpovídá normám (ale již nedodává kterým). Ovšem podívejte se pod baterii, kde byl vyroben váš značkový telefon. Made in China nebo Taiwan?

Balení
Telefon se nachází v mále krabičce v barvách Vodafonu. Obsah balení není nijak šokující – telefon Vodafone 225, nabíječka a návody. Nic dalšího nečekejte. V ceně je 200Kč kredit, takže cena telefonu je de facto 999 Kč. Konkurencí tak může být snad jen Motorola Motofone F3, která ovšem nenabídne barevný displej. Chybí jí také paměť na kontakty a SMS. Vodafone 225 tak v přímém srovnání vítězí.
Velkou výzvou jsou také mobilní čísla, která jsou na spodku krabice. Nový majitel si tak může přehrabováním přijít na pěkné číslo, pokud si dá tu práci.

Design, provedení, rozměry…
Dovolíme si začít tím, co se hodnotí nejhůře, protože se jedná o velmi subjektivní oblast. Mluvíme o designu, který je chtě nechtě pro řadu uživatelů prostě a jednoduše klíčový. Výrobce si toho byl naštěstí vědom a telefon nabízí design a celkové provedení, které působí o třídu výše. Navíc díky malým rozměrům (104 × 45 × 12 mm) nelze mobilu prakticky nic vytknout. Svému majiteli tak ostudu rozhodně neudělá.

Výbava
Nebudeme si nalhávat, že Vodafone 225 je technologický král. Za investovanou sumu uživatel obdrží základní výbavu s několika příjemnými překvapeními . Základ tvoří podpora sítí 900 a 1800 MHz, CSTN displej schopný zobrazit 65 tisíc barev, 128 x 128 bodů. Paměť telefonu pojme na 300 kontaktů a 100 SMS zpráv.

Menu
Menu mobilu je stylizováno do barev a ikonek Vodafone. Branding tedy každým coulem. Zpracování nabídek lze označit za „blbuvzdorné“. Testovali jsem mobil na všech věkových skupinách a ani jedna, zvláště potěšitelné to bylo u našich prarodičů, neměl s ovládáním problémy.

Zprávy
Díky povedené klávesnici se SMS zprávy píší velmi dobře. Navíc uživatel může využít i prediktivního vkládání textu využívající speciální systém (nikoli T9). Největším zklamáním je tak asi absence podpory MMS zpráv, což je ale na druhou stranu logické, když telefon neumí GPRS a chybí i foťáček. Zde jde tedy spíše o drobné povzdechnutí, že za své peníze bychom chtěli „více muziky“.

Zvuky
Telefon nabízí deset vyzváněcích melodií, resp. 3 zvonění a 7 melodií. Musíme ocenit maximální hlasitost, která nedovolí telefon přeslechnout. Názor na výběr samotných melodií je otázkou vkusu, ale mohly být asi konzervativnější a ne často tak „pouťové“. Telefon umí 16hlasou polyfonii. V době sofistikovanějších polyfonických (současné telefony zvládají až 72hlasou) a MP3 vyzvánění je prostě rozdíl slyšet. Bohužel, další melodie nelze stáhnout, což může vadit hlavně mladším uživatelům.

Nástroje
Položka v menu s označením Nástroje ukrývá kalkulačku, světový čas, kalendář a „aplikaci“ na převod peněž do různých měn. Slušná výbava na telefon za „litr“.

„Vychytávky“
Přestože velmi nízká cena nutí k řadě ústupků, Vodafone 225 nabízí řadu funkcí. Integrovaný budík je k dispozici jak denní, tak opakovaný s možností definovaní pracovních dní. Z toho by si mohly vzít příklad i dražší telefony. Používáte profily? Můžete i nadále, protože telefon je podporuje. Celkem jsou k dispozici čtyři - Normální, Schůzka, Venku, Potichu. Definovat můžete vyzváněcí tón, hlasitost, zapnout/vypnout zvuk tlačítek či vybrat zvuk zprávy. Dále lze aktivovat „světelné efekty“, kdy telefonu může blikat klávesnice při příchozím hovoru atp. Trochu mě až zaskočila přítomnost profilů pro skupiny – každé skupině můžete přiradit jiné zvonění.Funkcí k organizaci času je kalendář, který ovšem kromě zobrazení samotného kalendáře nic dalšího neumí:) Na krácení času na úřadech či cestách v MHD nabízí Vodafone 225 dvě hry – populární Tetris a Push box (známější spíše pod názvem Sokoban).

Do jakých rukou míří?
Pro koho je telefon určen? Hlavní skupinou jsou samozřejmě uživatelé, kteří jsou limitování financemi. Pokud školák nutně potřebuje mobil, je Vodafone 225 jedním z nejlevnějších řešení. Pro řadu uživatelů může jit o zajímavé řešení pro „druhý mobil“. Design nikomu ostudu neudělá a funkce jsou v určitých případech nadstandardní vzhledem ke kategorii. Další skupinou by mohli senioři v post-produktivním věku. Těm by však mohl vadit poměrně malý font písmen i menu. Z pohledu mladšího uživatele asi nejvíce zamrzí absence možnosti stáhnout si další melodie či tapety na displej (v telefonu jsou pouze dvě). Vodafone 225 je o kompromisech spojených s nízkou cenou. Nejedná vůbec o špatný telefon, je ale potřeba s těmito kompromisy počítat.

Nový mobil Vodafone 225 v balení s divokou kartou tak představuje snadnou cestu k pořízení telefonu. Nízko nastavené cena zpřístupňuje Vodafone 225 prakticky každému. V ceně 1200 korun je navíc také 200Kč kredit. Ač tento mobilní telefon svou cenou odpovídá nejnižší třídě, design a hmotnost odpovídá vyšší třídě. Nicméně i po stránce funkcí má čím překvapit.

- - Adam Nosek

příloha_ovladnete_sva_data

Byl pro vás článek přínosný?