Hlavní navigace

Víte, jak v počítači s Windows 10 napíšete kaomoji? - 1.díl

14. 8. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Ukážeme vám, jak v několika krocích napíšete emoji, kaomoji a nejrůznější symboly. Ve Windows 10 je to až neuvěřitelně jednoduché.

Víte, jak na svém počítači napíšete kaomoji? A více, co to vlastně kaomoji jsou? Naštěstí jsou odpovědi na obě otázky velmi snadné a pokud máte na počítači nainstalován operační systém Windows 10 May 2019 Update, dostanete se k nim velmi snadno. Již dobře ve Windows známá klávesnice emoji doznala totiž rozšíření právě o již zmiňovaná kaomoji a další symboly, takže vkládání těchto symbolů a znaků na Facebook, Twitter a další sociální sítě je skutečně triviální.

Úvod

A co to vlastně je, to kaomoji? Není to v podstatě nic jiného než složitější emotikon, svým způsobem předchůdce emoji. Pravděpodobně velmi dobře znáte úsměv :) nebo mrkající obličej ;), které se skládají z takové kombinace interpunkčních znaků, která vytvoří určitý výraz. Tomu se pak říká emotikon. Emoji pak nejsou ničím jiným než obrázkovým vyjádřením emotikonů – pak je například mrkající obličej vyjádřen symbolem pomrkávajícího usměváčka.

Asi vás nepřekvapí, že první možnost, kterou vám emoji klávesnice nabídne, jsou právě emoji. Nyní můžete buď klepnout na takové emoji, které hledáte, nebo nahoru napsat, co hledáte, popřípadě se přesunout na záložku kaomoji nebo záložku symbolů. Povšimněte si ve spodní části klávesnice navigačního panelu, který se používá pro pohyb mezi jednotlivými skupinami.

Kaomoji jako takové lze vůči emotikonu přirovnat jako když srovnáváte hotový obraz s jeho hrubým náčrtem – je to vlastně složité uspořádání symbolů, které se svým způsobem blíží umění. U kaomoji můžete vyjádřit velmi komplexní myšlenku, kterou emoji nebo emotikon prostě vyjádřit nedokáže: povalení stolu ve zlosti (╯°□°)╯︵ ┻━┻, gesto s dvěma pistolemi vytvořenými z rukou (☞゚ヮ゚)☞ či poměrně obskurní meme znázorňující, jak si herec David Caruso účinkující v seriálu Kriminálka Miami sundává sluneční brýle ještě předtím, než něco pozoruhodného řekne ( •_•)>⌐■-■.

Ptáte se, jak se k emoji nebo kaomoji či symbolům ve Windows 10 dostanete? Na vše vám stačí klávesová zkratka WIN + ů (popřípadě WIN +.) – stisknete a držíte klávesu Windows a k ní stisknete klávesu pro kroužkované ů nebo tečky. Dokonce máte možnost se dostat k nové verzi Emoji 12, která obsahuje emoji pro takové věci, jako jsou potápěčské brýle nebo pro taková zvířata, jako jsou plameňáci. Další možnost spočívá v klepnutí pravým tlačítkem myši na textové okno a poté byste měli vidět vyskakovací okno s volbami pro emoji.

Na obrázku vidíte, jak vypadá klávesnice pro kaomoji. Povšimněte si ve spodní části navigačního panelu, v němž se nachází podrobnější vysvětlení týkající se uspořádání kaomoji ve Windows

Ještě jedno důležité upozornění: Pokud chcete mít možnost používat nová kaomoji, musíte mít v počítači nainstalován operační systém Windows 10 May 2019 Update, také označovaný jako verze 1903. Pokud se vám nedaří k novým emoji a kaomoji dostat, pak klepněte na panel pro vyhledávání a zadejte do něj příkaz winver a zadání potvrďte stiskem klávesy Enter. Za okamžik se zobrazí okno s popisem verze operačního systému Windows. Ujistěte se, že máte na druhém řádku uvedenu verzi 1903. Aktualizace Windows 10 May 2019 byla uvolněna 21. května 2019 a uživatelé tento upgrade budou postupně dostávat ve vlnách.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?