Hlavní navigace

Víte, jak si zkontrolujete teplotu CPU ve svém počítači? – 4.díl

8. 12. 2020

Sdílet

 Autor: (c) malexeum - Fotolia.com
Přečtete, jakými způsoby je možné sledovat teplotu CPU ve vašem počítači a jak ji případně snížit, pokud bude příliš vysoká.

Předcházející díl

Nemá náhodou vaše jednotka CPU ve vašem počítači příliš vysokou teplotu? Pokud se váš počítač neočekávaně vypíná, často zatuhne nebo se během zpracovávání výpočetně náročnějších úloh pracuje příliš pomalu, může být příčinou právě přehřátí jednotky CPU. Sledování teploty CPU je rovněž zásadní při přetaktovávání procesoru počítače – určitě nechcete třeba při zvyšování výkonu svého ne právě levného Core i9–10900K nechtěně zajít příliš daleko.

Jak snížit teplotu jednotky CPU?

Pokud u své jednotky CPU pravidelně bojujete s vysokými teplotami, pak vyzkoušejte následující tipy, které vám mohou pomoci se s tímto problémem vypořádat. 

Vyhrňte si rukávy!

Ze všeho nejdříve je třeba počítač vyčistit. Příčinou vysokých teplot jednotky CPU jsou často hromady prachu a špíny, která se uvnitř počítačové skříně postupem času nahromadily. A právě tento prach a nečistoty zanáší větráčky a zabraňují proudění vzduchu počítačovou skříní, které je pro chlazení komponent uvnitř skříně klíčové. 

Za plechovku se stlačeným vzduchem bohužel často většina kamenných obchodů chce až nehorázné ceny, ale zkuste nakoupit v nějakém internetovém obchodu – například Amazon nabízí jednu plechovku za cca 8 USD. Během čištění vnitřku počítačové skříně se současně ujistěte, že všechny větráčky uvnitř skříně fungují tak, jak mají a že ventilátorům nic nebrání v jejich pohybu. 

Je velmi pravděpodobné, že problém s přehříváním po vyčištění vnitřku počítačové skříně zmizí. Pokud ne, bude nutno přistoupit k dalším a poněkud náročnějším krokům. Je totiž možné, že u počítače, který máte několik let, vyschla teplovodivá pasta, která odvádí teplo z jednotky CPU do chladiče. A právě tady může být příčina zvýšené teploty CPU. 

Významného snížení teploty CPU tak můžete dosáhnout odstraněním staré teplovodivé pasty. Tuto pastu nejsnáze odstraníte izopropylalkoholem. Následně naneste vrstvičku nové teplovodivé pasty. Injekční stříkačky s malým množstvím teplovodivé pasty od renomovaných značek, jako je Arctic nebo Noctua, se dají na Amazonu sehnat už za cenu okolo 10 USD. Osobně máme dobrou zkušenost s teplovodivou pastou Arctic Silver 5

příloha_ovladnete_sva_data

CPU s nanesenou teplovodivou pastou

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?