Hlavní navigace

Víte, jak si zkontrolujete teplotu CPU ve svém počítači? – 3.díl

7. 12. 2020

Sdílet

 Autor: (c) Yahia LOUKKAL - Fotolia.com
Přečtete, jakými způsoby je možné sledovat teplotu CPU ve vašem počítači a jak ji případně snížit, pokud bude příliš vysoká.

Předcházející díl

Nemá náhodou vaše jednotka CPU ve vašem počítači příliš vysokou teplotu? Pokud se váš počítač neočekávaně vypíná, často zatuhne nebo se během zpracovávání výpočetně náročnějších úloh pracuje příliš pomalu, může být příčinou právě přehřátí jednotky CPU. Sledování teploty CPU je rovněž zásadní při přetaktovávání procesoru počítače – určitě nechcete třeba při zvyšování výkonu svého ne právě levného Core i9-10900K nechtěně zajít příliš daleko.

Jaká je nejlepší teplota pro vaši jednotku CPU 

Maximální podporovaná teplota je u každého procesoru jiná. Naprostá většina zdarma dostupného nástroje pro sledování počítačového hardwaru udává tuto teplotu v podobě údaje “Tj.Max”. Jedná se o zkratku výrazu “temperature junction”, neboli o nejvyšší provozní teplotu hardwaru. Pokud tento údaj z nějakého důvodu nevidíte, pak si tento údaj pro svůj model CPU vyhledejte na webu CPU World. Číslo modelu procesoru vypisuje každý z programů, které byly zmíněny výše, takže by neměl být žádný problém tuto hodnotu zjistit.

příloha_ovladnete_sva_data

Nicméně se jedná o maximální teplotu – teplotu, při níž se váš procesor kolabuje a vypíná se, aby se nepoškodil. Provozování hardwaru kdekoliv blízko této maximální teploty výrazně zkracuje životnost tohoto hardwaru. Raději se řiďte následujícími obecnými pravidly, které popisují chování jednotky CPU při určité teplotě nebo rozsahu teplot.

  • Teplota do 60 °C: ideální teplota pro CPU 
  • Teplota od 60 °C do 70 °C: CPU běží bez problémů, ale stává se poněkud teplejším. Pokud má teplota CPU tendenci s časem postupně růst, doporučujeme vyčistit vnitřek počítače, zejména odstranit prach.
  • Teplota od 70 °C do 80 °C: CPU je teplejší než je žádoucí – to ovšem naplatí, pokud se právě pokoušíte o přetaktování. V opačném případě se důkladně přesvědčte, že fungují větráčky a že uvnitř počítačové skříně nemáte nánosy prachu, které brání průchodu vzduchu.
  • Teplota od 80 °C do 90 °C: CPU se přehřívá a jeho dlouhodobé provozování není v těchto podmínkách vhodné. Zkontrolujte, zda nejsou porouchané větráčky a zda nejsou v počítačové skříni nánosy prachu. Pokud provádíte přetaktování, pak se vraťte k předchozím nastavením – to platí zejména pro hodnotu napětí, pokud jste s ní nějak manipulovali. Je tu však jedna podmínka, která stojí za připomenutí: Někdy se můžete setkat s teplotami okolo 80 °C u výkonnějších procesorů v noteboocích, a to během hraní počítačových her a v případě, že jsou připojeny k napájení. Při těchto teplotách tyto procesory začínají omezovat svůj výkon. S těmito teplotami tedy můžete u těchto notebooků klidně počítat, nicméně teplota přes 85 °C už je nežádoucí.
  • Teplota nad 90 °C: Teploty nad 90 °C už jsou pro CPU vysloveně nebezpečné.

Pokračování 

Byl pro vás článek přínosný?