Hlavní navigace

Víte, jak se do počítače vkládá operační paměť? - 2.díl

14. 11. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Přidání operační paměti do počítače je jednou z cest, jak dodat svému stroji další energii a svižnost. Přečtěte si, jak na to!

Předcházející díl

 

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak nalít svému počítači energii do jeho elektronických žil, je dodat mu další operační paměť.

Instalace operační paměti do počítače

Nyní, když máte za sebou rozhodování o výběru operační paměti a nová operační paměť, třeba právě modul DDR3 o kapacitě 8 GB a frekvenci 1 866 MHz právě dorazila k vašim dveřím, je čas na její instalaci do počítače. Nebojte se, jedná se o velmi rychlou a bezbolestnou operaci.

Ze všeho nejdříve vypněte počítač a odpojte od něj všechny kabely. Poté odmontujte bočnici počítačové skříně, abyste se dostali k základní desce.

Sloty pro operační paměť RAM se nachází hned vedle procesoru. Hledejte velký chladič procesoru, který na základní desce určitě nepřehlédnete. Někde v blízkosti pak naleznete dva nebo čtyři sloty pro operační paměť RAM.

Do těchto slotů na základní desce se vkládá operační paměť RAM

Před vložením nové a právě koupené sady modulů operační paměti je třeba vyndat moduly staré operační paměti. Otočte nejprve umělohmotnými svorkami na každém konci paměťových slotů, abyste mohli starý modul operační paměti RAM vytáhnout.

Abyste mohli vyndat staré moduly operační paměti, budete nejprve muset otočit umělohmotnými svorkami, které moduly přidržují na svém místě

Po vyndání starých slotů operační paměti odstraňte z paměťových modulů všechen prach. Moduly buď profoukněte stlačeným vzduchem, nebo je jemně vyluxujte.

Nyní je ten správný čas na vložení nových modulů operační paměti RAM. nejprve se ujistěte, že máte modul správně orientovaný. Zářez na spodní části modulu operační paměti musí zapadat do výlisku na slotu operační paměti. Pokud neplánujete paměťovými moduly osadit všechny sloty, pak se podívejte do manuálu k základní desce, kde zjistíte, které sloty je vhodné obsadit jako první. Pokud byste operační paměť RAM umístili do jiných slotů, mohlo by to naprosto zbytečně snížit výkon celého počítače.

Ujistěte se, že zářez ve spodní části modulu operační paměti RAM zapadá do výlisku v paměťovém slotu umístěném na základní desce

Po usazení modulu operační paměti do slotu opět vraťte umělohmotné svorky do výřezu paměťových modulů, abyste tyto moduly napevno zafixovali na svém místě.

příloha_ovladnete_sva_data

Umělohmotné svorky vraťte do výřezu paměťových modulů. Tím moduly napevno zafixujete na svém místě

Nakonec uzavřete počítačovou skříň, připojte veškeré kabely zpět do počítače a počítač zapněte. Vaše základní deska se může po zapnutí počítače několikrát restartovat, a to v důsledku rozpoznávání nových paměťových modulů a jejich konfigurace, a proto pokud k něčemu takovému dojde, nepodléhejte panice. Nechte počítač několik minut běžet, pak jej restartujte a uvidíte, že bude vše v pořádku.

Byl pro vás článek přínosný?